Házi zsír, tepertő zsírszalonnából sütve recept

Házi zsír, tepertő zsírszalonnából sütve

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
17164

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Házi tepertőt, finom sertészsírt nem csak falusi disznóvágáskor, nagy mennyiségben lehet készíteni. Hentesnél vásárolt 1 kg zsírszalonnából 35 dkg tepertő és 55 dkg zsír sült ki. Árban harmada a boltinak, ízben összehasonlíthatatlan. Megéri ’egy füst alatt’ megduplázni a mennyiséget. A hófehérre dermedt sült zsír pogácsába, óriási abrosznyira húzogatott rétestésztába gyúrva vagy póriasan foszlós kenyérre kenve régi, olajmentes ízeket idéz. A tepertő pástétomnak vagy pogácsába hajtogatva, netán puha kenyérrel zöld- vagy lila hagyma társaságában, durva sóval megpergetve hagyományos, de egyre inkább elfeledett étel. A sokak étrendjében tiltott finomság csokival vetekedő boldogsághormonokat szabadít fel! És kis mennyiségben nem is hizlal - mondom én...

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 kg zsírszalonna
  • 6 dl víz
  • 2 gerezd fokhagyma (elhagyható)

Elkészítés

A zsírszalonnát kb. 3 cm-esre kockázzuk. Mélyebb, 2,5-3 literes Zepter vagy másfajta, rétegesen vastag aljú fazékba helyezzük, ráöntjük a vizet, felforraljuk, majd kb. 30-40 percig közepes lángon forraljuk, fém kanállal 5 percenként megkeverjük. Amikor elfövi a vizet és megkezdődik a saját zsírjában sülés, mellé állunk és állandóan kevergetjük, hogy ne tudjon odakapni az alja. Ha szeretjük a fokhagyma ízét, a tisztított gerezdeket negyedbe vágva ekkor tegyük a sülő zsírba.

Van, aki ilyenkor hozzáönt 1 dl tejet, hogy a tepertő sötétebb és porhanyósabb legyen. Ebben az esetben viszont nagyon kell vigyázni, hogy ki ne fusson a zsír, ezért inkább nagyon vékony sugárban öntsük a tejet, és ne feledkezzünk meg a szünet nélküli kavargatásról. S mikor az ember már harmadik kézért esedezik, akkorra szép világosbarnára pirul a tepertő, gyönyörű méz-sárga lesz a zsír, elérkezik a szűrés ideje hőálló üvegbe, a szűrőben levő tepertőből a zsír enyhe kinyomkodása.

A már langyos zsír légmentesen lefedve - akár csavaros befőttes üvegbe átöntve - hűvös helyen tartandó, a tepertő pedig kisebb tálkában várhat a sorára. Ha nem vagyunk elég ügyesek a kavarásnál és mégis odakapna a sűrűsödő anyag, rögtön tegyük át másik hasonló edénybe. A teflont a zsírsütés nagy hőfoka miatt nem ajánlom. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta


Házi zsír, tepertő zsírszalonnából sütve recepthez kapcsolódó receptek

Házi zsír, tepertő zsírszalonnából sütve

Házi zsír, tepertő zsírszalonnából sütve

Házi tepertőt, finom sertészsírt nem csak falusi disznóvágáskor, nagy mennyiségben lehet készíteni. Hentesnél vásárolt 1 kg zsírszalonnából 35 dkg tepertő…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Házi zsír, tepertő zsírszalonnából sütve recepthez

vajdamarta - 2012. május 13.
Nem lesz /sicc!/ zsírleves, mert fedő nélkül a legnagyobb lángot kissé levéve majdnem teljes hőn kell készíteni. Így a forró vízben hamar kezd olvadni, közben a sok vízben megfőni, majd később kisülni a szalonna. Mindig így készítem. / Ha a te elképzelésed szerint 1 kg szalonnához fél dl vizet teszel, nem lesz zsír a végén, meglátod, mert valóban leég:)/ Jutka néni szakácskönyvében szó szerint így olvashatod, amit többszöri kipróbálás után én a fenti receptre változtattam: "a sütést nagyobb edényben végezzük, mint amennyi a zsírnak valónk, így nem kell félni, hogy kifut. Minden kilóhoz kb. 3 dl vizet öntünk, és fedő alatt közepes lángon 20 percig sütjük. Fedő nélkül nagy lángon sütjük tovább, többször megkeverve, és mikor már szép világosbarna a tepertő és megütögetve "kopog", akkor jó. Tartsuk be a szabályt: zárjuk el a lángot! Kb. 2 kanál tejet készítsünk oda egy pohárba, és a fedőt másik kezünkben tartva, öntsünk óvatosan a tejet a zsírba, azonnal letakarva a fedővel. (Vigyázzunk, hogy a pára ne csapja meg a kezünket.) Hagyjuk lefedve, amíg sistereg, mert így nemcsak ropogós, hanem omlós is lesz a tepertő. (A tej helyett a víz is jó.)" Mivel Jutka nénitől eltérően én végig fedő nélkül sütöm, hamar elpárolog a több víz is. Üdv. : Márta
Sanyi - 2012. május 07.
Ha megduplázon a a személyeket 20-ra akkor 2 kg szalonna 12 dl víz az 1liter + 2deciliter ebből zsírleves lessz nem tepertő. Szerintem 6 centiliter víz kell csak 1kg-hoz az egy féldecinél picivel több.
Nyersné Vajda Márta - 2012. február 27.
Igen, az arány jó. Most sütöttem ismét, bár 3 kg-ból:). Küldj privátban email címet, továbbítom a készítés folyamatának fotóit és a leírást, h. meggyőzzelek. Üdv.
Sanyi - 2012. február 04.
Biztos, hogy jó az arány? 6dl víz 1 kg zsírszalona. Kipróbáltam és 4órát főztem kutyúltam kavartam, majd amikor szétfőtt az egész kidobtam.