Akácvirág - télálló szörp 1:7 hígítással recept

Akácvirág -  télálló szörp 1:7 hígítással

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Megnézték:
2491

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Kedves és hasznos időtöltésünk évente tavasz közepének egyik esőmentes hétvégéjén a bodzavirág szüret - gyermekkorom egyik Andersen meséjére emlékezve. Idén először gyűjtöttünk AKÁCVIRÁGOT is. Mindenáron tesztelni akartam, hogy a méhecskék szorgos munkája nyomán nem csak mézként, de szörpként is megállja-e helyét. Még sosem ittam akácszörpből készült üdítőt. Próba szerencse! Poros, autók használta úttól távol találtunk egy fiatal, nem égig érő akácost, s bizony nem voltunk restek lefejteni a fürtökről az illatosan nyiladozó virágocskákat. Elkészítése teljesen megegyezik az általam évek óta jól bevált bodzaszörpével. Első olvasatra kissé túlzónak tűnik a szirup cukortartalma, ám ilyen töményen tárolva sokkal kevesebb helyet foglal kamránk polcán. Hiszen hol van még a nyár vége… A feltüntetett mennyiségből 7 l szörpöt kapunk, amiből szénsavas vagy bubi mentes ásványvíz 1:7 hígításával 49 l üdítőhöz jutunk. Érdemes fáradni vele. A cukor-víz arányát hagyjuk meg, ha csökkenteni vagy növelni akarjuk a megadott mennyiséget.

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 100-150 akácfürtről lehúzott virág
  • 5 liter víz
  • 5 kg kristálycukor
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg gyógyszertári citromsav
  • 2 mokkáskanál gyógyszertári szalicil

Elkészítés

Mindkét gyógyszertári termék kiváló minőség és tisztaságú. Csak ilyet használjunk.

A zöld száracskákról a szedésnél lehúzott szirmokat papírdobozban hozzuk haza. Figyeljünk rá, hogy autó és pormentes helyen gyűjtsünk csak levél és bogár nélküli virágokat - száraz időben, óvatosan, mert az eső és a rázogatás elhullajtja az értékes virágport, édes nedűt. Ne mossuk meg!

Saválló vagy hibátlan zománcú, kb. 8 literes fazékban forraljuk fel a vizet, öntsük hozzá a cukrot, pár percig együtt forraljuk, 30 fokra hűtjük és beletesszük az akácszirmokat, a reszelt citromok héját. Lefedjük, 5-6 órát áztatjuk, többször megkeverjük, élvezzük töményen mézes illatát. Ha kellően megízesedett a sok virágsziromtól, műagyag szűrőn leszűrjük, jól kinyomkodjuk a sziruptól elnehezedett szirmokat is.

Egy tiszta pohárba 2 dl szörpöt merünk, feloldjuk benne a citromsavat, visszaöntjük a többihez, alaposan elkeverjük. Nagyon édes - savanyúnak kell lennie, hogy hígításkor a kívánt ízt érezhessük. A fele szalicilt is feloldjuk egy kevés szörpben, majd hozzáöntve a többihez jól elkeverjük.

Üvegmosóval tisztára mosott literes flakonokba vagy csavaros, vékony szájú italos üvegekbe töltjük hidegen, felmelegítés nélkül, így száraz dunsztba sem kell tennünk. A kupakok alá 2 réteg celofánt vagy folpackot teszünk, a rétegek közé elosztjuk a maradék szalicilt, szorosan rácsavarjuk a kupakot, felcímkézzük, helyére rakjuk. Ne féljünk a szaliciltől, mint tartósítószertől, mert ilyen kis mennyiségben nem olyan káros, mint bármelyik más tartósítószer.

Ha jól és tisztán dolgoztunk, nem erjed meg a télre, kora tavaszra elmentett vitamindús szörpünk. Felbontás után hűtőben tároljuk. Fogyasztáskor 1 dl szörpöt 7 dl ásványvízzel hígítva kellemesen savanykás, mézes aromájú üdítőt kapunk, ami rögtön eszünkbe juttatja az akácerdők illatát. Ilyenkor ízesíthetjük még frissen facsart citromlével is. Nem kíván mást, hiszen a természetes illatától, aromájától fosztaná meg.

Kirándulásra, tízórai mellé kitűnő szomjoltó.. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta


Akácvirág - télálló szörp 1:7 hígítással recepthez kapcsolódó receptek

Akácvirág -  télálló szörp 1:7 hígítással

Akácvirág - télálló szörp 1:7 hígítással

Kedves és hasznos időtöltésünk évente tavasz közepének egyik esőmentes hétvégéjén a bodzavirág szüret - gyermekkorom egyik Andersen meséjére emlékezve.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Akácvirág - télálló szörp 1:7 hígítással recepthez

thumb
vajdamarta - 2014. május 11. 12345
Idén nagyon korán nyílt a bodza- és az akácvirág. El ne késsetek a virágszörp, - zselé, -kocsonya, -ecet, -likőr, stb. készítéssel. Igyekszem mihamarabb feltölteni.
thumb
vajdamarta - 2013. május 17. 12345
Örülök, hogy sokaknak kedvére van az akác-, bodza-, citromfű-, menta-, stb. szörp. Most nyílik a muskotályos zsálya is, de ebből elég 10 bóbita ia 1 l szörpbe!!! Amúgy minél több virágporral teli szirmot tesztek a langyosra hűlt szirupba, annál inkább megtartja illatát, aromáját. Ne forró vízbe tegyétek, főleg ne forraljátok, amikor már benne van a szirom. Kedves MAMANÉNI, a gyógyszertári citromsavkristály nagyon gazdaságos, 1/2 kg 650 ft, 30 liter szörphöz elég. Ebből friss fogyasztáskor 240 l üdítőt is készíthetünk ásványvízzel felspriccelve. Ilyenkor tegyünk bele frissen facsart citromlevet ízlés szerint, az akkor pont tartalmazza majd a kellő C - vitamin mennyiséget. Most próbálkozom az akác- ill. bodzazselével...
Mamanéni - 2013. május 16. 12345
Citromsav helyett aszkorbinsavat is lehet használni, ami valójában a tiszta C-vitamint takarja. Télre pont jól jön és remekül tartósít is. Ha kihűlt a cukorral összeforralt virág-lé, akkor kell belekeverni, mert a C-vitamin 40 °C-on elbomlik. Olyan savanyú, mint a citrompótló, 10 dkg sokáig elég és kb. 550 Ft-ba kerül a gyógyszertárban. Langyos teába, egyéb szörpbe is kellemes adalék.
K.B. Krisztina - 2013. május 14. 12345
Kedves Márta!
Én is kacérkodtam a karamellel, de aztán maradtam az eredeti változatnál. :-) Engem nem zavar a halvány szín, hiszen az íz valami fantasztikus. (Igaz, az 1 liter víz, 1 kg cukor keverékéhez én kb. 40 fürt virágot használtam.) Kiszámoltam, két 7 dl-es üveg szörp kb. 300 Ft-ba kerül így., s nincs tele E betűs vackokkal. Csak citromsavat tettem bele, mert sejtettem, hogy nem fog sokáig elállni. A fiam rögtön bevágott két pohárral, s holnap ezt szeretne vinni az iskolába is. :-)
Ma elkészült az első adag citromfűszörp is. :-)
Azt hiszem, az idén rengeteg szörpöt fogok főzni. :-) Ez az év a próbálkozások éve lesz. S mivel a gyümölcsök valószínűleg nagyon borsos áron kerülnek majd a piacra, megnézzük, mit kínál a természet. :-)
Jó befőzést kívánok Mindenkinek!
Krisztina
thumb
vajdamarta - 2013. május 13. 12345
5
thumb
vajdamarta - 2013. május 13. 12345
Kedves Krisztina! Örülök a sikerednek! Főzz be minél többet a bolti ár töredékéért, amíg 279,- Ft-ért vehetsz 1 kg kr.cukrot az ismert marketekben. Nálunk idén is megvolt a nagy akácvirág szüret, egy teljes napig tobzódott a lakás a mézes virágillatban, mert ezúttal estétől másnap délutánig hagytam ázni a 20 kg cukorból főzött szirupban a 2 reklámtáskányi szirmokat. Annyival kiegészítem, hogy miután kimertem az ázott szirmokat, literenként 1 ek kristálycukrot barnásra olvasztottam, kevés szörppel oldódásig kevertem, és a többi sziruphoz öntöttem. Ha nem égetjük el a karamellt, a szörp ízén nem változtat, csak a fakó színét vidámítja gyönyörű borostyán-sárgára. Még egy javaslat: a sziruptól elnehezedett, leszűrt szirmok első fázisban ezúttal nem a kukában végezték, hanem újra hasznosításként kellő mennyiségű ásványvízzel felhígítva, kevés frissen facsart citromlével tovább aromásítva, majd átszűrve azonnal iható üdítőitalként került a kancsóba... Próbáld ki bármilyen kis mennyiségnél is. Ezután következhet a fenyőrügy-, bodza-, menta-, citromfű-, stb. szörp. Hajrá!!! Üdv.: Márti
K.B. Krisztina - 2013. május 13. 12345
Kedves Vajda Márta!
Tegnap este bukkkantam rá a receptre, s ma el is készítettem egy adagot. Igaz, csak egy ötödnyi mennyiséggel mertem elsőre próbálkozni, de jöhet a folytatás. Pár perce töltöttem üvegbe az elkészült szörpöt, s természetesen nem bírtam ki, hogy ne kóstoljam meg. Nagyon finom!!! Hideg, szénsavas ásványvízzel igazán üdítő.Azt hiszem, rövid idő alatt el fog fogyni a két üveggel. :-)
Köszönöm a receptet, mentem a gyűjteményembe.
Krisztina
Nagygyörgy Gábor - 2012. május 16. 12345
Szép estét! Mi ma voltunk a családdal bodza és akácvirággyűjtő sétán. Én is szerettem volna a lila virágúból készíteni, találtunk is olyat, de nem illatos. Úgyhogy nem is szedtünk, csak fehéret. Remélem, segítettem. Üdv, Gábor.
vajdamarta - 2012. május 15. 12345
Nem tudom, TBZSU79! Mindig fehérvirágos akácból készítem. Nézz utána a neten, nem tartalmaz-e a lilaakácvirág egészségre káros anyagot. Sok sikert! Márti
tbzsu79 - 2012. május 15. 12345
Azt szeretném megtudni, hogy lila akácból is elkészíthető-e a szörp?
vajdamarta - 2012. május 13. 12345
150 db akácfürt - de lehet sokkal több is, mert annál intenzívebb lesz az íze. Figyelni kell a kinyílt virágokra, mert a bimbós vagy a berozsdásodott, elfagyott, fonnyadt nem alkalmas. Amikor lehúzzuk a szirmokat a fürtről és beleszippantunk a tenyerünkbe, mézes illatúnak kell lennie, hiszen csak az illatos virág tudja átadni az aromáját a szörpnek.
Kovács Tibor - 2012. május 08. 12345
150 fürtnyi virág, vagy fürtről lehúzott 150 virág?