Aranygaluska recept

Aranygaluska

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

135 perc

Megnézték:
4901

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A vaníliasodóval megöntözött mennyei édesség egész gyermekkoromat végig kísérte. Otthon mindenki szerette. Hústalan napokon nem csak egy tartalmas leves társa volt ebédkor, de 1 nagy csésze tejjel, kakaóval vacsorára, reggelire is örömmel megettük. A családomnak én már nem olyan rendszeresen sütök aranygaluskát, de az első falatnál mindig nosztalgiázom... A dagasztást, kelesztést nálunk kenyérsütő gép végzi!

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 70 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 csipet só
  • 4 db tojássárgája
  • 11 g szárított élesztő
  • 10 dkg vajféle
  • 3 dl tej
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 5 dkg mazsola

A tészta kenéséhez:

  • 0.5 db tojás
  • 1 dl tej a kész tészta leöntéséhez

Töltelék:

  • 10 dkg vajféle
  • 30 dkg dióbél
  • 5 dkg porcukor

Vaníliasodó:

  • 1 liter tej
  • 1 csomag főzhető vaníliapuding
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • a tál kenéséhez vaj és zsemle vagy kekszmorzsa

Elkészítés

A meglangyosított tejbe keverjük az élesztőt, porcukrot, beletesszük a felolvasztott, de nem nagyon meleg vajfélét és a sütőüstbe öntjük. Rászórjuk az átszitált lisztet, maradék porcukrot, vanillincukrot, sót, citromhéját, áztatott mazsolát. Kb. 50 perc alatt kétszer megdagasztatjuk a géppel.

Amíg kel, a dióbelet teflon serpenyőben kicsit megpirítjuk, durvára ledaráljuk, összekeverjük a porcukorral. A töltelékhez való vajat mikróban fél percig folyósra langyosítjuk. A duplájára kelt tésztát az előkészítő asztalra vagy deszkára borítjuk. Sodrófával kb 2 cm-re nyújtjuk. Vajba mártogatjuk a ’gyermek’ kanalat, és a kelt tésztából kb. 3 centis galuskákat szakítunk, megforgatjuk a cukros dióban, majd vajjal kikent, morzsával behintett mélyebb sütőtálba vagy nagyobb tortaformába helyezzük - több rétegben egymásra. Félig legyen a tál! (Ha még kimaradna tészta, azt egy kisebb jénaiba rétegezzük.)

Letakarva, langyos helyen újabb fél órát kelesztjük, közben 180 fokra bemelegítjük a sütőt. Ha megint kellően megkelt, a felvert fél tojással bekenjük a galuskák tetejét, betesszük a forró sütőbe. 15 perc után 160 fokra mérsékeljük a hőt, rá 10 percre alufóliával betakarjuk. Összesen 50-60 percig sütjük. 40 perc után ellenőrizzük, hogy oda ne égjen, de kellően rugalmas közepe jelezze, hogy jól átsült. Amint kivesszük a sütőből, megspricceljük 1 dl tejjel, letakarjuk.

A sodót dupla, vagyis 1 liter tejjel, 4 evőkanál cukorral, 1 vanillincukorral készítjük el. A porhoz adjuk a kristálycukrot, majd 8 evőkanál tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet közben felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a pudingporos tejet, visszatesszük, állandóan kevergetve felforraljuk, majd rögtön elzárjuk a hőt alatta. Belekeverjük a vanillincukrot, kis kancsóban vagy szószos tálban tálaljuk a langyosan darabokra szedett, porcukorral gyengéden megszitált galuskák mellé. Jó étvágyat kívánok hozzá!


Aranygaluska recepthez kapcsolódó receptek

Aranygaluska

Aranygaluska

A vaníliasodóval megöntözött mennyei édesség egész gyermekkoromat végig kísérte. Otthon mindenki szerette. Hústalan napokon nem csak egy tartalmas leves társa volt ebédkor, de 1 nagy csésze tejjel, kakaóval vacsorára, reggelire is örömmel…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Aranygaluska recepthez

Marika - 2011. szeptember 16.
Üdvözöllek! A képek alatt megjelenik egy link, erre kattintva megnyilik új ablakban a recept teljes leírása képekkel együtt. Járjatok szerencsével és jó sütést-főzést! :)
thumb
vajdamarta - 2010. december 18.
Ancsur, nekem minden bejött rögtön a klikkre:)), a kép alatt, ill. mellette van a tudnivaló. Esetleg írd be a keresőbe az 'Aranygaluska' szót, és a Receptvarázsban bizonyára sok receptet találsz. Sok sikert! Márti
ancsur - 2010. december 18.
sziasztok˘hol lehet maga a recept hozzávalóit megnézni? csak a kép jelenik meg de hogy hogyan kell csinálni az nem. mire kell rákattintani? köszi