Bajor mákos kalács recept

Bajor mákos kalács

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
1228

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ennek a bajor mákos kalácsnak az elkészítését A világ 100 legjobb süteménye című könyvből tanultam meg.

A legjobb cukkinis receptjeink - Ingyenesen letölthető e-book!




  • 35 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1.25 dl dl langyos tej
  • 5 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 0.25 kk só
  • 1 db 1 darab tojás
  • vaj a sütő kikenéséhez
  • 10 dkg baracklekvár /házi/
  • 10 dkg fondant
  • mandulaforgács

A mákos töltelékhez

  • 30 dkg darált mák
  • 1 dl tej
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 1 db tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg aranymazsola
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 0 kevés rum (amibe áztatjuk a mazsolát)
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

A hozzávalókból kelt tésztát készítünk dagasztógéppel. Letakarva meleg helyen kelesztjük 1/2 órát, majd átgyúrjuk és újabb 1/2 órát kelni hagyjuk. A tejet a mákkal, a keményítővel és a cukorral összekeverjük, majd 10 percig állni hagyjuk. Azután feltesszük főzni 10 percre és hagyjuk kihűlni.

A reszelt citromhéjat, a rumban megáztatott mazsolát és a vaníliás cukrot később keverjük bele. A vajjal keverjük ki utoljára, hogy sűrű masszát kapjunk. Nem baj, ha egy kicsit ragad, de ne folyjon. Hűtőbe tesszük.

A szépen megkelt tésztát kinyújtjuk egy 30 x 40 cm-es lapra. A tölteléket középre a tésztára kenjük, vízbe mártott kenőkéssel kb. 8 cm-es szélességben. A tésztaszéleket mindkét oldalon 2 cm-enként, rézsútosan bevágjuk, derelyevágóval. Ezután egymásra hajtogatjuk, mintha fonnánk, és duplára kelesztjük. 210 fokosra előmelegítjük a sütőt és 180 fokon 30 percig sütjük. A sárgabaracklekvárt 2-3 ek. vízzel addig keverjük, míg folyékony nem lesz. Vékonyan megkenjük vele a sütőből kivett forró kalács tetejét és hagyjuk megszáradni.

A fondantot elkészítjük, 3 ek porcukrot kevés citromlével és rumaromával jól kikeverjük és egyenletesen bevonjuk-megfényezzük vele a kalácsot. Megszórjuk mandulaforgáccsal és hideg helyre tesszük szikkadni. Másnap szeleteljük fel.

A 40 cm-es kalács nagyon kiadós és isteni finom.


Bajor mákos kalács recepthez kapcsolódó receptek

Bajor mákos kalács

Bajor mákos kalács

Ennek a bajor mákos kalácsnak az elkészítését A világ 100 legjobb süteménye című könyvből tanultam meg.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés