Borscs házilag recept

Borscs házilag
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
5898

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az orosz gasztronómiából átvett borscs üdítően savanykás, több napig is elálló, tartalmas leves. Másnapra érik össze igazán benne a sok íz. Ne főzzük együtt a tejföllel, inkább a tálalásnál ízesítsük.

6 személyre

  • 0.75 kg csontos sertéshús
  • 15 dkg gyengén füstölt sonka
  • 1 ek étolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1.5 l víz vagy húslé
  • 1 db babérlevél
  • 2 szem borókabogyó
  • 1 csipet őrölt kömény
  • 0.5 db zellergumó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg fejes káposzta
  • 2 db burgonya
  • 2 dl paradicsom ivólé
  • 1 db savanyú cékla
  • 1.5 dl savanyú céklalé
  • teáskanál kr.cukor
  • 0.5 db citrom leve
  • 1 csipet szegfűbors
  • 1 csipet bors

Rántáshoz:

  • 3 ek étolaj
  • 2 ek liszt

Tálaláshoz:

  • tejföl
  • friss kapor vagy kakukkfű
  • karikára vágott csili

Elkészítés

A kisebb darabokra vágott húst és sonkát 1 kanál olajjal és a nagyon apróra vágott hagymával együtt a fazékba tesszük, apránként 2 dl vizet hozzáadva 30 perc alatt félpuhára pároljuk. Enyhén ízesítjük a sóval, babérlevéllel, tört borókával, köménnyel, szegfűborssal. A megtisztított káposztát, burgonyát, savanyú céklát felkockázzuk. A párolt húshoz adjuk a csíkokra reszelt zellert, a zúzott fokhagymát, összekeverjük, majd felöntjük forróvízzel vagy húslével. Forrás után takarékra vesszük, lefedve tovább főzzük. Hozzáadjuk a káposztát, a burgonyát és a paradicsomlevet. 25 perc alatt puhára főzzük, majd beletesszük a savanyított céklát, a levét, a cukrot, és a belefacsarjuk a fél citromot. Amíg összeforr, rántást készítünk az olajból és a lisztből, kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, és besűrítjük vele a levest. Fél percig még forraljuk, majd a hőről levéve lefedve pihentetjük. Tálalásnál a kimert levesre 1-1 kanál friss tejfölt teszünk, törött borssal, friss zöldfűszerrel és csilivel aromásítjuk.

Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Borscs házilag recepthez kapcsolódó receptek

Borscs házilag

Borscs házilag

Az orosz gasztronómiából átvett borscs üdítően savanykás, több napig is elálló, tartalmas leves. Másnapra érik össze igazán benne a sok íz. Ne főzzük együtt a tejföllel, inkább a tálalásnál ízesítsük.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés