Cseresznyés-epres gombóc recept

Cseresznyés-epres gombóc
3 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

20 perc

Megnézték:
566

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Apró kis gyümölcsös gombóckák, amelyek a napunkat is vidámmá teszik.

4 személyre

  • 50 dkg főtt áttört sárga burgonya
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 db tojássárgája
  • só ízlés szerint
  • 6 evőkanál finomliszt
  • kimagozott cseresznye
  • zsemlemorzsa
  • vaj
  • eper (12 darab ha epres gombócot készítünk)

Az öntethez:

  • 30 dkg cseresznye
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 dl fehérbor
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • vaníliás porcukor a szóráshoz

Elkészítés

Az áttört burgonyához lisztet, sót, tojássárgáját, és puha vajat adok és sima tésztát gyúrok belőle. Előkészítek sós vizet forralni fazékban, egy serpenyőben szárazon pirítok meg 8 ek zsemlemorzsát.

A cseresznyét kimagozom, az epret megmosom lecsumázom. A vajat serpenyőben felolvasztom kb. 2 evőkanállal. Félreteszem. A tésztát ketté osztom, majd kinyújtom fél cm vastagra, és négyzetekbe vágom. A cseresznyéből teszek a közepébe, és fahéjas barnacukorral ízesítem. Helyes kis gombócokat formázok belőle, és forrásban lévő sós vízbe kifőzöm őket, szám szerint egyszerre 6 darabot.

Ha feljönnek a víz felszínére 1-2 perc után szürőkanállal kiszedem, és az olvasztott vajba forgatom, majd a száraz pirított morzsába hempergetem. Tálra szedem őket tálalásig. Ugyanígy járok el az epressel is, csak nagyobbacska gombócokat készítek, és nincs benne ízesítés, csak a gyümölcs aromája. Öntetet kínálok mellé, és megszórom vaníliás porcukorral.

Az öntethez a gyümölcsöt kimagozom, és a cukorral , fűszerrel, borral felfőzöm sűrűre, majd a levét átszűröm, és ezzel öntöm le a gombócokat. Lehet más gyümölcsöt is használni, akár fagyasztottból is, amit már a hűtőbe tartogattunk jó ideje, és felhasználhatjuk erre. Például szilvát, epret, ribizlit, meggyet, stb.. Sűríthetjük étkezési keményítővel, amit 1 evőkanál vízzel elkeverünk, és a sziruphoz adunk. Pár percig főzzük, hogy elérjük a kellő sűrű öntetnek való állagot.


Cseresznyés-epres gombóc recepthez kapcsolódó receptek

Cseresznyés-epres gombóc

Cseresznyés-epres gombóc

Apró kis gyümölcsös gombóckák, amelyek a napunkat is vidámmá teszik.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés