Csülkös bableves recept

Csülkös bableves
4 6

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
madocsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
39928

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Rendkívül laktató lakoma, friss kenyérrel önálló ebédként teljesen megállja a helyét ez a csülkös bableves.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 db kisebb füstölt csülök
  • 50 dkg szárazbab
  • 6 db közepes sárgarépa
  • 3 db petrezselyem-gyökér
  • 1 db kisebb fej zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 db babérlevél
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • csipetke
  • egész bors
  • tárkony vagy ecet vagy citomlé
  • 1 pohár tejföl
  • 1 db zöldpaprika

Elkészítés

A babot meg a csülköt legalább egy fél nappal az elkészítés előtt be kell áztatni hideg vízbe. Ezt követően a csülköt jól megmossuk, és feltesszük egy nagy fazékban főni.

Egy óra főzés után le kell önteni róla a vizet (különben meglehetősen sós lesz a leves), majd hozzáadjuk az átmosott babot, egy jó nagy fej egész hagymát, a teatojásba zárt fokhagymát az egész borssal és ismét felöntjük annyi vízzel ami jól ellepi az egészet. Miután a bab kicsit megpuhult hozzáadjuk a karikára/kockára felvágott zöldségeket is, addig főzzük az egészet, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ne túl nagy lángon főzzünk, és ha a víz főzés közben elpárolog a fazékból pótoljuk.

Miután a zöldségek megpuhultak kevés zsiradékon kb. 2 evőkanál lisztből és egy kis kanál piros paprikából készítsünk csomómentes rántást és adjuk a leveshez, valamint szintén dobjunk bele kb. fél maroknyi csipetkét (egy tojás, liszt, csipet só keményre gyúrva és apróra felcsipkedve, de reszelni is lehet). Tépkedjünk bele néhány kisebb ág tárkonyt, de savanyíthatjuk citromlével vagy ecettel is.

A levest még kb. 10-12 percig forraljuk ameddig a csipetke megpuhul, és lehet tálalni :-) Tálaláskor tegyünk rá tejfölt ízlés szerint, valamint paprika karikákat is vágjunk rá.


Csülkös bableves recepthez kapcsolódó receptek

Csülkös bableves

Csülkös bableves

Rendkívül laktató lakoma, friss kenyérrel önálló ebédként teljesen megállja a helyét ez a csülkös bableves.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Csülkös bableves recepthez

thumb
Némethné Zsuzsa - 2016. március 01.
Köszönöm a hozzászólást,nem is szántam semmit rosszindulatulag,és értem is,ahány ház annyi szokás! Így van,csak ötletet szerettem volna adni.Üdv.: Zsuzsa
madocsa - 2016. február 23.
Kedves Zsuzsa! Igaza van :-) A helyzet azonban az, hogy én így szeretem, egyszerűen jobb íze van a levesnek, ha benne marad a csont . Ami a petretzselmet illeti, az is teljesen jó, a család többi tagjának úgy tálaltam, de én kevelem, ha csípős, így nekem paprika jutott. Tudja, ahány ház, annyi szokás :-)
És nagyon kedvelem a receptjeit, már sokat el is készítettem belőle :-)
thumb
Némethné Zsuzsa - 2016. február 22.
Kedves Madocsa! Hát igen,a recepttel semmi gond,de bizony illendő lett volna előbb a csülköt annyira megfőzni a fűszerekkel,hogy a csonttól megtudjuk szabadítani.Ezután összevágjuk a húst,és így folytatni a felzöldségelését,és további készre főzését.főzését.A tetejére szerintem teljesen felesleges ilyen zöld paprikát helyezni,helyette petrezselymet ajánlok.
madocsa - 2016. február 22.
Kedves Tanár Úr!
Ha már így szólított legyünk hát barátok, és kedves barátom remélem, hogy az újsütetű kezdő kislányok nem fognak felháborodni, mert ők rendelkezenek azon egyszerűen elsajátítható képességekkel és értik is amit olvasnak
És aki kapja marja, és mindenesetre köszönöm megtisztelő hozzászólását :-)
tanár úr - 2016. február 18.
Mond már meg barátom,hogy a nagy darab csülköt,amit ezek szerint egy embernek szánol,miután nem vagdaltad szét ki kapja??Felháborító,képzeld el,hogy egy újsütetű,kezdő kislány a te recepted alapján kezd el főzni !!