Datolyás sütemény citromos karamellmártással és fagylalttal recept

Datolyás sütemény citromos karamellmártással és fagylalttal
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
133

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Édes sütemény fanyar mártással. Egy fél napra mi is lehetünk angol cukrászok, és még csak nem is olyan nagyon bonyolult.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Datolyás süti:

  • 22 dkg datolya
  • 1.7 dl forró víz
  • 1 db vaníliarúd
  • 17 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 1 dl tej
  • 14 dkg barna cukor
  • 8 dkg puha vaj
  • 1 kávéskanál só

Citromos karamellszósz:

  • 20 dkg barna cukor
  • víz
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl 30%-os tejszín
  • 1 db citrom

Elkészítés

A datolyákat kimagozzuk és felkockázzuk. Majd forró, szódabikarbónás vízbe tesszük, átkeverjük és hagyjuk ázni őket.

Áztatás közben beletesszük a vaníliarúd kikapart belsejét, sőt a vaníliarudat is, amit később majd kiveszünk belőle.

A puha vajat és a barna cukrot egy keverőtálba tesszük, és kézi habverővel alaposan elkeverjük. Ha kifehéredett, egyenként hozzáadjuk a tojásokat is jól elkeverve.

Belecsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk a sót, majd a lisztet és ezt is jól elkeverjük fakanállal.

A tésztához keverjük az áztatott datolyákat. Beleszórjuk a sütőport is.

Egy kisebb tepsit kivajazunk és beszórjuk mindenhol barna cukorral. A tésztát jól eloszlatjuk benne és sütőbe tesszük.

Citromos karamellmártás

Egy teflon serpenyőben a barna cukrot összekeverjük kevés vízzel, elkezdjük melegíteni, ilyenkor viszont már nem kavarjuk. Megvárjuk, hogy a cukor karamellizálódjon.

Közben egy vízzel kiöblített tejforralóban felforrósítjuk a tejszínt, így nem ég majd le.

Mikor a karamell már jó, hozzáadjuk a vajat, megvárjuk, hogy aranybarna habja legyen és hozzáadjuk a forró tejszínt is.

Mikor kicsit már hűlt a mártás, belereszeljük a citrom héját és a levét is belefacsarjuk.

A datolyás süteményt citromos karamell öntettel és vanília fagylalttal tálaljuk.


Datolyás sütemény citromos karamellmártással és fagylalttal recepthez kapcsolódó receptek

Datolyás sütemény citromos karamellmártással és fagylalttal

Datolyás sütemény citromos karamellmártással és fagylalttal

Édes sütemény fanyar mártással. Egy fél napra mi is lehetünk angol cukrászok, és még csak nem is olyan nagyon bonyolult.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés