Foszlós kalács recept

Foszlós kalács

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
rena4

Nehézség:

Elkészítési idő:

140 perc

Megnézték:
1576

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Dupla adagot készítettem, hátha marad belőle és készíthetek kalácsfelfújtat, de nem sikerült. Elfogyott.

A legjobb cukkinis receptjeink - Ingyenesen letölthető e-book!




  • 1 kg sima liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 1/2 tk só
  • 6 ek barna cukor
  • 2 egész tojás + 1 a kenéshez
  • 3 dkg élesztő

Elkészítés

Az élesztőt a langyos tejben feloldjuk, belekeverjük a cukrot, sót. A lisztet hozzáadva dagasztógéppel vagy kézzel elkezdjük összegyúrni. Mielőtt teljesen összeállna a tészta, a puha vajat is beledolgozzuk. Addig gyúrjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. Letakarva egy órát pihentetjük.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, öt egyenlő részre osztjuk. A cipókból hosszú hurkákat formázunk, nekem olyan hosszú lett, mint a deszka 2/3-a. a tésztahurkákat egymás mellé rendezzük, a tetejüket összenyomjuk, kissé szétválasztjuk úgy, hogy egyik oldalt 3, a másik oldalt 2 csík legyen. Majd jöhet a fonás: mindig a szélsőt pakoljuk be középre úgy, hogy a 2-3 tésztacsík váltakozva, de megmaradjon oldalt. Akinek ez így nehéz, egy kis képi ízelítő:

http://www.youtube.com/watch?v=DlhTICwoRjo

Ha kész, tepsire tesszük. Lekenjük egy enyhén felvert tojással, fél óra pihenés után 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnul, takarjuk le a tetejét.

Láttam egy 12 copfos fonást is, ez a következő terv:

http://www.youtube.com/watch?v=GvKQH0ub_Xs


Foszlós kalács recepthez kapcsolódó receptek

Foszlós kalács

Foszlós kalács

Dupla adagot készítettem, hátha marad belőle és készíthetek kalácsfelfújtat, de nem sikerült. Elfogyott.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés