Halászlé - passzírozott alapból recept

Halászlé - passzírozott alapból

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

150 perc

Megnézték:
7062

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!

A halászlé mindig is ősi magyar étel volt a halászok körében. Mivel a vejem és a férjem sokszor jár horgászni, az átlagosnál több halat eszünk, több halászlevet készítünk. A belekerülő halak sokfélesége teszi változatossá, így nem lehet kétszer ugyanolyan ízűt főzni. A passzírozott alaplé miatt az én halászlevem kissé sűrűbb a bajainál, krumplit és zöldséget nem főzök bele és tésztával sem teszem laktatóbbá. Viszont utána krumplis prószát tálalok fel, amit mindig a férjem süt kefírrel kevert reszelt nyers krumpliból, palacsintasütőben. Fenséges. ’Krumplis prósza Zalából’ néven régebben már feltöltöttem az oldalra.

Ingyenesen letölthető sütés nélküli sütemény receptek!




A recept hozzávalói ( személyre)

Alaplébe:

  • 3 db nagy hagyma
  • 1 db pontyfej
  • 2 db ponty farok
  • 4 db kárász
  • 4 db keszeg
  • 4 db törpeharcsa
  • 2 teáskanál minőségi házi csemege őrölt fűszerpaprika
  • 1 db húsos zöldpaprika
  • 1 db kisebb paradicsom
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 2 liter friss hideg víz

Passzírozás utáni lébe:

  • 6 db nagyobb pontyszelet kissé besózva
  • 1 teáskanál minőségi házi édesnemes őrölt fűszerpaprika
  • pár cső szárított erős paprika

Elkészítés

A megtisztított vöröshagymát nagy kockára vágjuk, fedő nélkül 1 órán át szinte zubogva forraljuk, majd hozzáadjuk a kellően megmosott, megtisztított, kibelezett, feldarabolt apróhalat, ponty fejet-farkat. Kissé megsózzuk, erős lángon tovább főzzük, közben beletesszük a zöldpaprikát és a negyedelt paradicsomot. 45 perc elteltével 1 ek olajban elkeverünk 2 teáskanálnyi őrölt paprikát, a lébe öntjük. A halhúst még addig főzzük, amíg cafatokban mállik le a csontról, szálkáról.

Ezután egy fazékba átszűrjük a levét, a visszamaradt sűrűjéből kiszedegetjük és kidobjuk a csontot, gerincet, nagyobb szálkát. A többit tekerős passzírozón átnyomjuk. Annyit beteszünk az átszűrt lébe, amennyitől kellően sűrű lesz. A többit lehűtjük, fagyasztóba tesszük - gondolván egy közeli halászlé főzésre, amihez felhasználva megkíméljük magunkat a mostani hosszadalmas előkészülettől :). Visszatesszük a hőre, annyi forró vízzel felöntjük a levet, hogy 2-2.5 liter legyen. Felforraljuk, beletesszük az előre besózott pontyszeleteket.

Gyengéden megkeverjük, hozzáadjuk a kockacukrot, megkóstoljuk, s ha szükséges, még megsózzuk. Leszedünk a tetejéről kevés zsírt, feloldjuk benne a maradék őrölt paprikát, visszaöntjük, nagy lángra vesszük és pár perc alatt fehéredésig főzzük a halszeleteket. Ennyi idő éppen elég. Ne főzzük tovább, mert állásában úgyis tovább adja az ízét, és ha nem fő szét, gusztusosabban tudjuk elosztani. Mélyebb tálkákban vagy állványos asztali bográcsokban tálaljuk. Friss kenyér és a darabokra tört, szárított erős paprika elengedhetetlen kelléke. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta

Halászlé - passzírozott alapból recepthez kapcsolódó receptek

Halászlé - passzírozott alapból

Halászlé - passzírozott alapból

A halászlé mindig is ősi magyar étel volt a halászok körében. Mivel a vejem és a férjem sokszor jár horgászni, az átlagosnál több halat eszünk, több halászlevet készítünk. A belekerülő halak sokfélesége teszi változatossá, így nem…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Halászlé - passzírozott alapból recepthez

Magasne - 2012. december 22. 12345
Nagyon tetszik a recept.Én is paszírozom a halészléhez az alapot.