Házi baracklekvár készítése recept

Házi baracklekvár készítése

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
blahunka Attiláné

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
39015

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nem először készítettem, és még ráadásul sokáig eláll is, így egész télen fogyasztható, akár palacsintához, süteményhez.

Karácsonyi ehető ajándékok

Ingyenesen letölthető e-book!

Karácsonyi ehető ajándékok - Ingyenesen letölthető e-book!

Név: *

email cím:

Elfogadom a felhasználási feltételeket és az adatvédelmi nyilatkozatot

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 10 kg érett sárgabarack
  • 3 kg cukor
  • 7 db szalicil

Elkészítés

10 kg érett sárgabarackot megpucoljuk a héjától. Ezután egy nagy edénybe összevágjuk és felrakjuk főni, amikor már majd nem teljesen lekvárrá főztük, akkor hozzáadjuk a kristálycukrot, ezzel még rotyogtatjuk, és amikor már elolvadt, akkor már készen is van a lekvárunk.

Az üvegeket forróvízbe tesszük, hogy sterilizálódjon, és ebbe töltjük a lekvárt, és a tetejére teszünk egy kis szalicilt. Befőző celofánnal leszorítjuk. Ezután gyorsan dunsztoljuk egy napig, azaz egy kosarat kibélelünk ruhával és ebbe tesszük bele a lekváros üvegeket. Érdemes kipróbálni.


Házi baracklekvár készítése recepthez kapcsolódó receptek

Házi baracklekvár készítése

Házi baracklekvár készítése

Nem először készítettem, és még ráadásul sokáig eláll is, így egész télen fogyasztható, akár palacsintához, süteményhez.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Házi baracklekvár készítése recepthez

thumb
blahunka Attiláné - 2013. július 16.
Nekem nincs gyümölcs présem, így ha meghámozzuk, akkor finomabb. Tavaly úgy raktam el, hogy nem hámoztam, de a családomnak így nem ízlett. de csak azért nem hámoztam le mert nagyon pici volt a barack.
Viszont, amikor felhasználom akkor megszabadulok a héjától, vagy akkor lepasszirozom, akkor már jó lesz.
Ranovszky Juliana - 2013. július 16.
Én nem hámozgatom a barackot,gyümölcs présbe rakom és az le hámozza, a héját külön főzöm tetszés szerint cukorral és abból igazi finom lekvár lesz a folyékony részét főzöm és amikor majdnem kész tetszés szerint cukrozom és tovább főzöm míg sűrű nem lesz,üvegekbe rakom pici szalicilt teszek a tetejére,celofánt és a csavaros tetővel le szoritom,száraz dunsztba teszem amíg ki hűl.(most a harmadik nyara hogy nagyon sokat főztem és még mindig fogyasztjuk,nagyon finom).
Herceg Andrásné - 2012. július 26.
Én minden éven a nagymamám receptje szerint csinálom és finom,gyorsan megvan.Előző este héjjastól megmosom az érett barackot és fébe vágom,lemérem és minden kilóhoz 1/2 kg cukrot terszek.Párszor megkeverem,hogy jobban oldódjon fel a kristálycukor és másnap reggel vagy délelőtt felteszem a gáztüzhelyre,forrás után kb fél óra múlva lezárom.Természetesen néha megkeverem míg fő,Lezárás után keverek bele egy kis tartósítószert ,szalicilt vagy nátrium-benzonátot és a kimosott üvegekbe rakom,rá celofán 2 rétegben és viszem a ruhák közé ahol 2 napig hagyom.A családom nagyon szereti.Aki nem szereti,hogy kisebb darabok vannak benne le is darálhatja,én az utóbbi időben nem pépesítem..
bankiani - 2011. augusztus 21.
ani1956 Nézd meg az én sárgabarack dzsememet hány perc alatt készült el? Mit vitatkozol ha nem szoktál befőzni. Az én receptjeimnél is kekeckedel, mi értelme van, csináld meg és ha nem sikerül, akkor reklamálj. Egyébként aki 20-30 éve rendszeresen befőz, már olyan rutinja van, hogy percek alatt kész van bármivel. És ehhez nem kell senkinek szakácsnak lennie, csak egy rutinos, ügyes háziasszonynak, ez benned biztos nincs meg, ahelyett hogy ide irogatsz inkább próbálgatnád a jobbnál jobb recepteket megcsinálni és Te is ide feltennéd, hogy ime én is megcsináltam, milyen jó lett. Neked is örömöd lehetne benne, meg aki a receptet feltette annak is. Nekem a barackos süteményt már többen visszajelezték, hogy milyen finom mert megcsinálták, és ez a lényeg, hogy tanuljunk egymástól. Birom az ilyen szőrözöket, biztos ebben éli ki a vágyait.
thumb
blahunka Attiláné - 2011. augusztus 21.
A recept leírása érthető, ha valaki csak akadékoskodik, az úgy csinál mint Ani, mivel a Madocsa, sült csirkénél az elején fel kell tüntetni, hogy a csirke sörös üvegen sül. Na én már ilyet is készítettem, de akkor úgy fotóztam volna le, hogy mindenki lássa, hogy így kell sütni. És a recept ott elég hosszadalmas, így azokat nem szeretem, mivel minél rövidebb annál egyszerűbb a recept. De ha megnézed a szalagos fánk képét, ott is láthatod a szuper lekvár színét. Vajda Márta is értékelte a színét, és neki köszönöm. IBI szokta írni, hogy valaki így valaki úgy készíti. Így én már többször így készítettem, semmi probléma nem volt lekvárral, és télen is ilyen marad a színe. Lekvár főzés eléggé időigényes az biztos, de érdemes rászánni időt, de hogy mennyit, az most mindegy szerintem. Egy a lényeg, hogy a családnak izlik, és még finom sütikhez is használható. Lásd a szalagos fánk receptjét. De még az országtortáját is el lehet ezzel a lekvárral készíteni.
ani1956 - 2011. augusztus 21.
Az szép lenne, ha a lekvárt megmosnánk. Értem én, a barackot kell megmosni, és megpucolni. A legtöbb idő a tisztítással megy el, szerintem. A késsel megpucolt baracknál sok pocsékba megy, és a leglényegesebb része, hiszen a gyümölcsök a héjuk alatt raktározzák a vitaminokat. Régen én is szoktam befőzni lekvárt, és úgy emlékszem nagyon időigényes. Negyven perc alatt még fel sem tud forrni ennyi alapanyag. Legyünk hitelesek, és írjuk le a pontos időt. Lásd Madocsát , a csirkesütésnél, korrekt.
thumb
vajdamarta - 2011. augusztus 20.
Gyönyörű a színe, Ani! Sok örömötök legyen benne a télen Nektek is
thumb
blahunka Attiláné - 2011. augusztus 20.
ANI! A lekvárt megmossuk, utána késsel meghámozom, nem szoktam forró víz alá tenni, ha érett, akkor így is lejön a héja. Az a lényege, hogy nem héjastól főzzük a lekvárt. Az idő lehet, hogy kevésnek van írva, de ha onnan számítjuk, hogy már főzzük, akkor viszont 40 perc is elég hozzá, ha a felét nézzük pld. 5 kg. . Ez a baracktól is függ. Az idén érett barackot tudtam venni a piacon.
ani1956 - 2011. augusztus 20.
Nagyon szép színe van ennek a lekvárnak. Egy kicsit kevésnek tartom a 40 percet az elkészítéséhez. Hogy kell meghámozni? 10 kg barack az sok időt igényel nem?