Marhahúsleves daragaluskával recept

Marhahúsleves daragaluskával

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

360 perc

Megnézték:
3577

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A magyar konyha örökös klasszikusa marad a hagyományos készítésű húsleves. A velős csontos ’ököruszály’ után ez a marhaoldalasból, marhaszegyből vegyesen főzött marhaleves a legízesebb. Daragaluskából érdemes dupla adagot bekeverni, mert a maradék kifőzve nagyon jól bírja a mélyhűtést. Így legközelebb sok időt takaríthatunk meg. A fagyasztásnál rétegenként fóliával elválasztva helyezzük egymásra a levesbetétet. A marhacsont miatt szükséges a lassú, sokáig tartó főzés. Ha ebből is többet készítünk, a levét üresen lefagyasztva legközelebb erőlevesként is fel tudjuk használni.

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 2.5 kg marhaoldalas, marhaszegy leveshús
  • 8 szál friss sárgarépa
  • 4 szál petrezselyemgyökér
  • 1 db közepes zellergumó
  • 1 db nagyobb nyári karalábé
  • 1 db szárzeller
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db karfiol
  • 1 csokor petrezselyemzöldje
  • 1 szál zellerzöld
  • 2 teáskanál só
  • 5 db Knorr marhaleveskocka
  • 1 cső erős pirospaprika
  • 20 szem feketebors
  • 1 mokkáskanál őrölt bors

Grízgaluskához:

  • 10 evőkanál búzadara
  • 3 db tojás
  • 2 teáskanálnyi olaj
  • 2 mokkáskanál só
  • 1 evőkanál friss petrezselyemzöldje
  • 1 csipet bors

Elkészítés

Az alaposan megmosott csontos húst 4 liter vízben feltesszük főni. 5 perc közepes forralás után szűrőkanállal leszedjük a habját, nagyon kis lángra állítjuk, hogy éppen csak lebegjen a teteje, és lefedjük. 4 órán át, vagy addig főzzük, amíg a hús könnyen el nem válik a csontról. Közben mihamarabb elkészítjük a daragaluskát, hogy legyen ideje megpuhulni a gríznek.

Mélyebb tálkában felverünk 3 egész tojást, jól elkeverjük a hozzávalókkal. Pár órán át, a leves elkészüléséig állni hagyjuk a hűtőszekrényben lefedve. Közben a levest a felforrás után 1 órával megsózzuk, leveskockával ízesítjük, beletesszük a vöröshagymát, fokhagymát, erős paprikát, szemes borsot.

3 óra múltán - karfiol nélkül - a megtisztított és megfelelően feldarabolt zöldségeket is hozzáadjuk, nagyobb lángra állítjuk, majd felforrás után ismét kicsire vesszük a hőt. Az utolsó félórában beletesszük a rózsákra szedett karfiolt is. Megkóstoljuk, esetleg még sóval ízesítjük. Ha már minden puha, továbbra is lefedve hagyjuk, félretesszük, és legalább 2 órán át pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek.

Ezalatt felforralunk 1.5 l vizet, enyhén megsózzuk, kevés étolajat öntünk hozzá, majd gyermekkanállal hosszúkás galuskákat szaggatunk bele. Lefedjük, takaréklángon forraljuk, pár perc múlva megfordítjuk mindegyiket. Többször megismételjük a kevergetést. Kb. félóra alatt puhára fő, duplájára nő. Szűrőkanállal kiszedegetve lecsepegtetjük, felhasználásig félretesszük.

A marhaleves faggyús színét leszedjük, ha ügyesek vagyunk, akkor szalvétával 'derítjük'. Majd kivesszük a csontos húst, zöldségeket, tálra rendezzük. A levét átszűrjük, a galuskákat belehelyezve annyit melegítünk meg egyszerre, amennyi szükséges. Apróra vágott zöldekkel, frissen őrölt borssal, a szétnyomott erős paprikával ízesítjük. A felforrósított húsos csonttal, zöldséggel tálaljuk. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta


Marhahúsleves daragaluskával recepthez kapcsolódó receptek

Marhahúsleves daragaluskával

Marhahúsleves daragaluskával

A magyar konyha örökös klasszikusa marad a hagyományos készítésű húsleves. A velős csontos ’ököruszály’ után ez a marhaoldalasból, marhaszegyből vegyesen főzött marhaleves a legízesebb. Daragaluskából érdemes dupla adagot…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés