Napraforgó sós kelt tésztából recept

Napraforgó sós kelt tésztából

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
3796

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nagyon megtetszett külsőre itt, a Receptvarázsban. A Terike-féle mákos csoda inspirálására alkottam meg édes ízét sóssá változtatva ezt a 8 lapos, sós vajjal kenegetett, dupla-szirmú Napraforgót. Az összeállításnál a dupla sziromsor fedésére figyelni kell. A siker nem marad el. Az én 6 fős családom 1-1 bögre hideg tej társaságában pillanatok alatt bekebelezte vacsorára, még morzsa sem maradt...

  • 70 dkg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 11 g szárított vagy 5 dkg friss élesztő
  • 1 pohár kefir
  • 2 db tojás
  • 30 dkg teavaj
  • 2 teáskanál só
  • 1 db tojás a kenéshez
  • kevés mák vagy napraforgóbél a közepére

Elkészítés

Kenyérsütőgépbe helyezem a cukorral kevert élesztős tejet, hozzáadom a lisztet, 1 evőkanál sót és a kefirrel elhabart tojásokat. Kétszer megkelesztem. Gép híján kézzel is jól összedagaszthatom, fél óra alatt duplájára kelesztem. Közben a vajat összekeverem a 2 teáskanál sóval. A tésztát 9 nagyobb, 9 kisebb cipócskára osztom, gömbölyítem, mindegyiket még egyszer átgyúrom, majd a 8 nagyobból -nagy lapos-tányérnál még nagyobb- köröket nyújtok. Az elsőt ráteszem a sütőpapírral bélelt nagy tepsire. A sós vajat gondolatban 7 nagyobb, 8 kisebb részre osztom, megkenem egy nagyobb rész vajjal, ráhelyezek még 1 kinyújtott, nagy körlapot, azt is megkenem, s addig folytatom, amíg el nem fogy a 8 rész nagy környi tészta és a 7 rész nagyobb adag sós vaj.

A felsőre nem kenek vajat. Most jön az első mutatvány a tepsiben. A 8 lap tetejére helyezve egy süteményes tányért óvatosan késsel finoman körberajzolok, a körberajzolás vonaláig középről indulva tortaszerűen, éles késsel 8 egyenlő részre felvágom, a közepétől kihajtom a cikkeket. Most a 8 kisebb cipóból 8 akkora körlapot nyújtok, hogy pont beleférjen a kihajtott szirmok üres közepébe. A szélnél kicsit fel is húzom. Minden réteget megkenek a 7 kisebb adag sós vajjal.

Ha ez is kész, erre óvatosan egy desszertes tányért teszek, kijelölöm a kört, középről indulva úgy vágom fel a cikkeket a kijelölt körig, hogy a hegyes végük pont a kihajtott nagy szirmok közé essen. Mint a fotón. Ez fontos! A maradék nagyobb cipócskából egy akkora, vastagabb körlapot nyújtok, hogy középen kibélelhessem a lyukat, ez sülés közben kicsit kidomborodik. A maradék kisebb cipóból a deszkán körlapot nyújtok, rákenem az utolsó sós-vajas adagot, majd a szélétől kiindulva majdnem a közepéig érő 6 körcikkes vágást ejtek, és kissé egymásra hajtva kialakítom a virág közepét, amit ráhelyezek a tepsiben a napraforgó közepére. 10 percig hagyom az egészet pihenni, majd megkenem felvert tojással, a közepét megszóróm mákkal vagy napraforgóbéllel. Kis tálkában a hideg sütő egyik sarkába 1-2 dl vizet teszek, a kelt-tészta 'megköszöni'.

Begyújtom a sütőt 170 fokra, beállítom 40 percre, rögtön beleteszem a tepsit, így ott még kelni tud a virágom. 35-40 percig hagyom sülni. Ha nagyon pirulna a széle, az utolsó 10 percben 1 réteg alufóliával vagy sütőpapírral betakarom. Érdemes kipróbálni!


Napraforgó sós kelt tésztából

Napraforgó sós kelt tésztából

Nagyon megtetszett külsőre itt, a Receptvarázsban. A Terike-féle mákos csoda inspirálására alkottam meg édes ízét sóssá változtatva ezt a 8 lapos, sós vajjal kenegetett, dupla-szirmú Napraforgót. Az összeállításnál a dupla sziromsor…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Napraforgó sós kelt tésztából recepthez

thumb
vajdamarta - 2011. április 17. 12345
Aranyhalacska, 1 próbát megér! Ne félj elkészíteni így sósan sem!
thumb
aranyhalacska - 2011. január 27. 12345
Hát ez rettentően teteszik, de azt hiszem nem sütöm meg, nekem sajna nincs ekkora türelmem. De nagyon finom lehet, én csak a sóat szeretem. Sok sikert a továbbiakhoz.