Palócgulyás recept

Palócgulyás
4 9

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
ibi1950

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
9277

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az eredeti palócgulyást marhahúsból készítik (marha pacsni), de a vegyes sertéshúsból készített ugyan úgy megállja a helyét, igen ízletes.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 0.5 kg vegyes sertés apró hús (ha disznóvágás után, sok apró hús marad, kitűnő ennek a levesnek az elkészítéséhez)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál zsír vagy olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 késhegynyi őrölt kömény
  • 1 késhegynyi fekete bors
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1 db babérlevél
  • 1 cső szárított erős paprika
  • 1 szál zöldség
  • 2 db sárgarépa
  • 1 darabka zellergumó
  • 20 dkg mirelit zöldbab
  • 1 pohár tejföl

Elkészítés

A felhevített zsiradékon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát, majd hozzátesszük a zúzott fokhagymát, vigyázzunk meg ne égjen, Rákerül a felkockázott hús. Fehéredésig együtt pároljuk, majd rászórjuk a fűszereket, rákerül a zöldségféle, ezzel is egy kis ideig pároljuk, majd felöntjük 1 liter hideg vízzel.

Amikor felforr belerakjuk a csöves paprikát, a babérlevelet, és a zöldbabot. Fedő alatt gyöngyöző forrással puhára főzzük levesünket. Utolsóként, hőkiegyenlítés után, belehabarjuk a tejfölt. Jó étvágyat kívánok hozzá!


Palócgulyás recepthez kapcsolódó receptek

Palócgulyás

Palócgulyás

Az eredeti palócgulyást marhahúsból készítik (marha pacsni), de a vegyes sertéshúsból készített ugyan úgy megállja a helyét, igen ízletes.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Palócgulyás recepthez

thumb
ibi1950 - 2011. december 08.
Kedves Liza! A hőkiegyenlítés azt jelenti, hogy a forró ételből kis mennyiséget keverünk a tejfölhöz, és csomómentesen elkeverjük, ezt a műveletet többször megismételjük, míg úgy gondoljuk, hogy kb. egyforma a hőfoka a tejfölnek és az ételnek. Ekkor keverjük bele az ételbe, így elkerülve, hogy csomós legyen az ételünkben a tejföl. Azt nem tudom, hogy a szakácsoknál szakszó-e, én nem vagyok szakképzett szakács, csak egy gyakorló ibi1950 háziasszony.
Liza - 2011. december 08.
Mit jelent az a szó, hogy hőkiegyenlités? Ez egy szakszó a jól főző szakácsoknál?
Stefanek Istvánné - 2011. december 08.
Úgy tudom az eredeti palócgulyás ürühúsból készült, évszázadokon át.