Retro szalagos fánk recept

Retro szalagos fánk
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
12787

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Éppen belefért még egy sütésnyi hagyományos farsangi fánk az idei évadba, ami az őszi eltevésű csipkelekvárral megbolondítva ismét ifjú koromat idézte.

5 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók 20 darab fánkhoz:

  • 3.5 dl tej
  • 4 dkg friss élesztő
  • 3 ek porcukor
  • 50 dkg fehér liszt
  • 1 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 ek rum
  • 1 mokkáskanál só

A sütéshez:

  • 8 dl étolaj

A tálaláshoz:

  • vaníliás porcukor
  • csipkelekvár

Elkészítés

A langyos tejbe 1 evőkanál porcukrot keverünk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés liszttel megszórjuk és felfuttatjuk. A kelesztőtálba szitáljuk a meglangyosított lisztet, a közepébe ütjük az egész tojásokat és a tojássárgájákat, beletesszük a maradék porcukrot, sót és a felfutott élesztős tejet. Laza mozdulatokkal összeállítjuk, közben apránként hozzáadjuk az enyhén felmelegített vajat és a rumot. Simára gyúrjuk, letakarjuk, félóra alatt duplájára kelesztjük, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Határozott mozdulattal kiszaggatjuk úgy, hogy a forma ne nyomja össze a korongok oldalát. Ha élesen vágjuk el, a fánk szép magasra feljön sütés közben, ettől is szép szalagos lesz. Letakarjuk, 20 percig pihentetjük.

Magas, széles, fedeles sütőedényben felforrósítjuk az olajat. A korongokat kézben fogjuk, hüvelykujjainkat beletéve mélyedést alakítunk ki a fánkok tetején, majd ezzel lefelé, ötösével a forró olajba helyezzük. Ha rögtön megbarnul, túl forró az olaj, ilyenkor kevés hideg olajat öntünk hozzá. Előtte érdemes 1 csipet nyers tésztával ellenőrizni. A fánkokat lefedjük, kb. 50 mp alatt aranysárgára sütjük. Megfordítjuk, és fedő nélkül alig 1 perc alatt a másik oldalát is pirosra sütjük. A sütést mindaddig ugyanígy folytatjuk, amíg tart a nyers tészta. A szalag kialakulását a sok olaj is befolyásolja, mert ha ’nehéz’ a tésztánk és leül a lábas aljára, akkor bő olaj esetén a megfordításkor már nem lesz szalagos. A kisült fánkokat papírtörlővel bélelt tálba sorakoztatjuk. Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük és házi csipkelekvárral kíséretében frissiben tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette és fotózta: Nyersné Vajda Márta


Retro szalagos fánk recepthez kapcsolódó receptek

Retro szalagos fánk

Retro szalagos fánk

Éppen belefért még egy sütésnyi hagyományos farsangi fánk az idei évadba, ami az őszi eltevésű csipkelekvárral megbolondítva ismét ifjú koromat idézte.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés