Slambuc recept

Slambuc

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
10553

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A slambuc a XVII. századtól a szegény ember eledele volt. A legapróbb földecske is biztosított gazdája számára mindent, ami ehhez az ételhez kellett. Egyszerűen és elég gyorsan el lehetett készíteni bárhol szabad tűzön, egy bográcsban.

A legjobb cukkinis receptjeink - Ingyenesen letölthető e-book!




  • 60 dkg füstölt szalonna
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 4 marék házi kockatészta (kb. 40 dkg) lehetőleg 8 tojásos
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 kg burgonya
  • só, ízlés szerint

A tálaláshoz:

  • egy kevés füstölt szalonna

Elkészítés

A füstölt szalonnát felszeleteljük, a fokhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd finomra aprítjuk. A burgonyát is előkészítjük: megmossuk, megpucoljuk és kis kockákra vágjuk.

A bográcsot alaposan felhevítjük, beletesszük a szeletekre vágott szalonnát, megpirítjuk, majd kiszedjük.

Az apróra vágott fokhagymát és hagymát a szalonnazsíron megpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a burgonyát, azután megsózzuk. Kevés vizet öntünk hozzá, és lassú tűzön elkezdjük főzni, közben néhányszor megkeverjük.

Nagyjából 10 perc forrás után hozzáadjuk a száraz kockatésztát, és ugyanannyi vízzel leöntjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután már csak egyszer szabad megkeverni.

A slambucot lassú tűzön főzzük, a bográcsot időnként körbeforgatva, hogy az ételt mindenhol egyenletesen érje a hő. Amikor a tészta megfőtt, a vizét elforrta, és pirulni kezd, nagyon oda kell figyelnünk, mert könnyen odaég.

Ha elkészült a slambuc, tányérokba szedjük, és füstöltszalonna-szeletekkel tálaljuk.

A recept tápértéke:

919 kcal (3845 kJ), 20 g fehérje, 61 g zsír, 70 g szénhidrát


További Szezon kategóriák

Slambuc

Slambuc

A slambuc a XVII. századtól a szegény ember eledele volt. A legapróbb földecske is biztosított gazdája számára mindent, ami ehhez az ételhez kellett. Egyszerűen és elég gyorsan…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Slambuc recepthez

Alexa Christi - 2012. december 25.
Már jó másfél éve kifejeztem a véleményemet erről a receptről, csak közben a szerzők áthelyezték erre a linkre.
Továbbra is fenntartom a véleményemet és nem tartom szép dolognak a recept áthelyezését, a törlése helyett ...

http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2011/08/izlesek-es-pofonok-de-vajon-hol-hatar.html
tiboly - 2012. augusztus 24.
Ez az étel nálunk a kertben menő.mi 5 csillagot adunk rá.
Pataki Mária - 2012. augusztus 24.
A slambuc a család egyik kedvenc eledele. Sokszor késztjük és mindig a siker koronázza.Nagyon finom, laktató és nem fogyókúrás.
thumb
Albazo - 2012. augusztus 23.
Kiváló
Nagy Tamásné - 2012. július 07.
Ezt nem csak az Alföldön készítik, minden tájegységen más a neve. Az unokatesóméknál Mezőtúron topogónak hívják. De tudjuk, akárhogy hívják, egyformán finom! :)
dne.eszter - 2011. május 15.
Bocs ! a krumplit kihagytam :)
dne.eszter - 2011. május 15.
Ez nem a slambuc receptje. Amit te leírtál az az öreglebbencs :) Ha azt mondom: slambuc, akkor az emberek 90%-nak fogalma sincs róla miről beszélek, ami nem is csoda. Annyira alföldi parasztétel ez, hogy az alföldi térség lakóin kívül csak kevesen ismerik. Sajnos a tradícionális slambuc is ‘felhígult’ már az idők során, legalábbis, ami a hozzávalókat és a készítését illeti. Mindazonáltal a jó és hagyományos slambucba lebbencs száraztészta, só, víz, szalonna kell.