Tésasszony diós lepénye. recept

Tésasszony diós lepénye.
3 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
124

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A diós lepény egy mutatós, de elkészíthető falusi sütemény. Mondhatnánk, hogy jeles ünnepek, lakodalmak süteménye. Manapság eléggé el lett hanyagolva, mert felváltotta a diós kosárka, pedig éppen olyan mutatós ez is, mint modernebb változata.15 éve annak már, hogy felfedeztem mennyire finomak a diós sütik, és azóta összegyűjtöttem néhányat az elmúlt évek receptjeiből. Nagyanyáink jól tudták milyen is az igazi házi sütemény. Ebből hoztam ezt a nagyon finom kis sütikét.
6 személyre

  • Hozzávalók:
  • 45 dkg süteményliszt
  • 30 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db biocitrom reszelt héja,
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A töltelékhez:
  • 7 db tojás
  • 20 dkg darált dió
  • 5 dkg liszt
  • 14 dkg barna nádcukor
  • 1 kk őrölt fahéj
  • Diszítés:
  • csokilevél, és kandírozott cseresznye.

Elkészítés

Elkészítése:

Először is egy gyors linzert készítünk,majd hűtőbe tesszük 1 órára.

Kivesszük a hűtőből, és 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát.magasabb szélű tepsibe helyezünk.Villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben flig megsütjük. Kihűlés után kerül rá a diótöltelék vagy massza.

A tojásokat szétválasztjuk. A cukor 1/3-ával a sárgáját habosra keverjük, a tojásfehérjét flkemény habbá verjük, majd a cukor 2/3-ával egy kemény habot készítünk.

Így mindent előkészítettünk.A tojássárgájához lazán hozzáadjuk a tojáshabot, majd a diót, úgy mintha egy piskótát készítenénk. Valójában egy olyan diófelvertet készítettünk, amiben minimális a liszt. Ezt a masszát a félig sült linzerlapra terítjük, és kenjük el egyenletesen.180 fokos sütőben sütjük meg.

Míg sül, olvasztott csokoládéból leveleket készítünk. A legegyszerűbb módja, ha szilikonból készült bonbonos formát veszünk ehhez, de leveleket is bekenhetünk a csokival, és ha megköt, csak leválasztjuk róla a csokit. Kihűlés után felvágjuk a lepényt, és diszítjük cukrozott cseresznyével, és a csokoládé levelekkel.


Tésasszony diós lepénye.

Tésasszony diós lepénye.

A diós lepény egy mutatós, de elkészíthető falusi sütemény. Mondhatnánk, hogy jeles ünnepek, lakodalmak süteménye. Manapság eléggé el lett hanyagolva, mert felváltotta a diós kosárka, pedig éppen olyan mutatós ez is, mint modernebb változata.15…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés