Túrógombóc dióköntösben recept

Túrógombóc dióköntösben
4 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptműves

Nehézség:

Elkészítési idő:

20 perc

Megnézték:
961

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Számos jelét tapasztaltam már annak, hogy folyamatosan változik az ízlésem, szerencsére csak az ételek tekintetében. Gyerekkoromban nem lehetett velem megetetni a túrógombócot, azóta eltelt néhány 10 év és ma az egyike a kedvenc ételeimnek. Kicsit kísérleteztem, mivel nem szeretem a pirított morzsát, így pirított darált dióba burkoltam a mesésen puha gombóckákat. Ráadásul Férjecske ötlete alapján a tejfölbe került egy kis áfonya lekvár is. Az eredmény pompázatos lett... Praktikák: - evés előtti este elkészíthetjük a masszát és hűtőben tároljuk a kifőzésig - ha a dió pirítással később végzünk, mint a gombóc kifőzéssel, akkor a dióba forgatás előtt mártsuk bele egy kiszedőkanállal a főzővízbe a gombócokat és lecsepegtetve tegyük a dióba (jobban tapad a gombócra a dió, ha enyhén nedves) - készíthetünk édes tejfölt nyers nád-, vagy nyírfacukorral, vagy lekvárral (pl. áfonya, vagy barack), illetve, aki fanyarabb ízeket kedvel, tálalhatja natúr, vagy ízesített joghurttal - a képen látható gombócok teljes kiőrlésű tönköly búzadarából készültek, sztíviával, valamint áfonya lekvárral ízesített tejföllel tálalva

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 50 dkg túró
  • 2 db tojás (szabadtartású)
  • 2 evőkanál tejföl
  • 12 evőkanál teljes kiőrlésű tönköly búzadara
  • 2 evőkanál nyers nádcukor
  • csipet só (nem finomított, természetes)
  • 8 dkg darált dió

Elkészítés

Válasszuk szét a tojásokat és a fehérjét verjük kemény habbá. Törjük össze egy tálban a túrót, adjuk hozzá a tojások sárgáját, a cukrot, a tejfölt, csipet sót és a búzadarát. Keverjük a habot a túrós masszához és tegyük a hűtőbe pihenni 2 órát. Ha letelt a pihenő idő, tegyünk fel vizet (kb. 10 cm magasságig legyen az edényben) forrni, majd amikor lobog, nedves kézzel formázzunk 5-6 cm átmérőjű gombócokat és óvatosan csúsztassuk a vízbe.

Amíg a gombócok főnek pirítsuk meg a darált diót egy serpenyőben (olaj nélkül, szárazon). Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére főzzük még további 2-3 percig és lecsepegtetve szedjük ki a vízből, majd hempergessük meg a dióban. Ízlés szerint tejföllel, porcukorral tálaljuk.


Túrógombóc dióköntösben recepthez kapcsolódó receptek

Túrógombóc dióköntösben

Túrógombóc dióköntösben

Számos jelét tapasztaltam már annak, hogy folyamatosan változik az ízlésem, szerencsére csak az ételek tekintetében. Gyerekkoromban nem lehetett velem megetetni a túrógombócot, azóta eltelt néhány 10 év és ma az egyike a kedvenc ételeimnek.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Túrógombóc dióköntösben recepthez

Karcy - 2012. január 21.
Hot damn, lokiong pretty useful buddy.