Velős marhacsont leves óriási daragaluskával recept

Velős marhacsont leves óriási daragaluskával
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

200 perc

Megnézték:
3474

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A sós vízben kifőzött daragaluska jól bírja a fagyasztást, ezért egy munkával nagyobb adagot készítek, így legközelebb időt spórolok meg magamnak. Szaggathatom kisebbre, nagyobbra, a lényeg, hogy a nyers masszát főzés előtt mindig állni hagyom pár óráig, hogy megdagadjon a dara. Így főzéskor könnyű, levegős lesz, s nem tömör ágyúgolyó...

4 személyre

  • 2 db velős marhacsont
  • 60 dkg marhalábszár
  • 1 db karalábé
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér vagy pasztinák
  • 1 db szárzeller
  • 1 fej vöröshagyma héjában
  • 1 cikk kelkáposzta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • körömnyi babérlevél
  • 1 tk szemes bors
  • csípős paprikakrém
  • 0.5 csokor petrezselyemzöldje
  • 1 db zöldpaprika
  • 4 db óriási daragaluska

Elkészítés

A megtisztított velős marhacsontot készítés előtt 1 órán keresztül hideg vízbe áztatjuk, majd áttörölgetjük, a velős végét megsózzuk, pár percig állni hagyjuk. A hússal együtt hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt, a habját leszedjük, kicsire vesszük a hőt, hogy éppen csak gyöngyözzön a teteje, megsózzuk. Közben bőven van időnk leszedni a hagyma felső héját, megtisztítani a zöldséget. A zöldpaprika és a petrezselyem kivételével 1.5 óra múlva mindet betesszük a levesbe. Majd jó fél óra elteltével kivesszük a megfőtt lábszárat, félretesszük, letakarjuk. A leveshez adjuk a zöldpaprikát, és 20 percig nagyon gyengén tovább forraljuk, majd levesszük a hőről, kivesszük a csontot és a zöldséget, amit felaprózunk. A hagymát kidobjuk, a leülepedett leves tetejéről lemerjük a zsírt, a levest másik edénybe szűrjük, beletesszük a csontot, átforrósítjuk. A tányérokba tett galuskára merünk a levesből, petrezselyem zöldjével meghintjük, a főtt zöldséggel tálaljuk. Közben négy pirítóst sütünk. Óvatosan kiemeljük a forró levesből a velős csontot, kiütjük a velőt, elosztjuk a pirítósokon, sózzuk, borsozzuk, és még a leves előtt rögtön elfogyasztjuk. A főtt húst második fogásként, vagy másnap bármilyen zöldségmártással is tálalhatjuk.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Velős marhacsont leves óriási daragaluskával recepthez kapcsolódó receptek

Velős marhacsont leves óriási daragaluskával

Velős marhacsont leves óriási daragaluskával

A sós vízben kifőzött daragaluska jól bírja a fagyasztást, ezért egy munkával nagyobb adagot készítek, így legközelebb időt spórolok meg magamnak. Szaggathatom kisebbre, nagyobbra, a lényeg, hogy a nyers masszát főzés előtt mindig állni…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés