Zserbó, a nagy kedvenc recept

Zserbó,  a nagy kedvenc

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
bankiani

Nehézség:

Elkészítési idő:

150 perc

Megnézték:
23592

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Gerbeau Emil cukrászról kapta a nevét. A legkedvesebb receptem egyike, lehet ünnep, lehet bármilyen nap a zserbó mindent kap! Jóízű nevetést, hangulatot, emelkedettséget, ünnepet, családi-baráti összejöveteleket, nagy beszélgetéseket. Kell ennél több egy igazi édes csemegénél? Akkor lássuk az elkészítést.

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 60 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
  • 30 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db tojás
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 kis pohár tejföl

A töltelékhez:

  • 1 kis üveg házi sárgabarack lekvár
  • 30 dkg darált dió
  • 30 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A mázhoz:

  • 10 dkg cukor
  • 4 dkg kakaó
  • 5 dkg vaj

Elkészítés

A lisztet a vajdarabkákkal, elmorzsoljuk, a cukorral, 1 csipet sóval összedolgozzuk. Az élesztőt a cukros langyos tejben megfuttatjuk, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, a tojásokkal összegyúrjuk. Pihentetjük 2 órát az összegyúrt tésztát, utána újból átgyúrjuk, és 4 db cipót formálunk belőle, ezek lesznek a lapok, amit majd megtöltünk és egymásra rakunk.

Az első lapot kinyújtjuk, vajazott, lisztezett tepsibe sodrofára feltekerve óvatosan leengedjük, majd baracklekvárral megkenjük, darált diót szórunk rá, következő lapot is kinyújtjuk, óvatosan ráhelyezzük, ezt is megkenjük, megszórjuk dióval. A harmadik lappal is ugyanezt csináljuk, majd a negyedik lapot kinyújtva ez lesz a teteje, megszurkáljuk villával. Forró sütőbe tesszük, 10 perc múlva mérsékeljük a hőt, 160 fokon sütjük tovább, míg zsemleszínű nem lesz a teteje. Miután kihült a tészta, a mázat elkészítjük és ráöntjük.

10 dkg cukrot a 4 dkg kakaóporral szárazon elkeverjük, apránként az előre megfőzött feketekávét beleöntjük, hogy tejföl sűrűségű legyen. Takaréklángon 3-4 perc állandó keveréssel felfőzzük, beletesszük a vajat és azonnal a kihült tésztára öntjük, vizes késsel szépen elkenjük rajta. A máz kihülése után szeleteljük fel.


Zserbó, a nagy kedvenc recepthez kapcsolódó receptek

Zserbó,  a nagy kedvenc

Zserbó, a nagy kedvenc

Gerbeau Emil cukrászról kapta a nevét. A legkedvesebb receptem egyike, lehet ünnep, lehet bármilyen nap a zserbó mindent kap! Jóízű nevetést, hangulatot, emelkedettséget, ünnepet, családi-baráti összejöveteleket, nagy beszélgetéseket. Kell…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Zserbó, a nagy kedvenc recepthez

Mákpuding - 2012. január 02.
Ez túl szabályosan van felvágva... ???
thumb
Perák Mónika - 2011. december 23.
Kedves Albert! Kérlek nézd meg az én receptemet (Zserbó Moncsitól). Egy éve töltöttem fel a zserbós receptemet hozzávalókkal, elkészítési leírással és tepsi mérettel együtt. Kellemes sütögetést kívánok. Üdv, Mónika
Angyal Albert - 2011. december 22.
Nagyon finom én is szoktam sütni,de mindenki elfelejti a receptnél megírni a tepsi méretett pedig egy tészta ki nyújtásánál ez nem elhanyagolható.
Muci - 2011. december 13.
Imádom ezt a süteményt, főleg ha mamám/72 éves/ süti meg, azt hiszem mazsolát is tesz bele. Guszta látvány, nagyon megkivántam!