Zsíros pogácsa recept

Zsíros pogácsa

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Andi

Nehézség:

Elkészítési idő:

180 perc

Megnézték:
606

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Kevés alapanyagból elkészíthető, sokáig puha, ízletes pogácsa.

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 0,5 dl tej
  • 2 tk só
  • 2,5 dl tejföl
  • 18 dkg zsír
  • 1 tojás sárgája a lekenéshez

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.

A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a tejfölt, a zsírt és alaposan kidagasztjuk.

Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

Erősen lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát.

Téglalap alakúra elnyújtjuk.

A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.

A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.

Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.

Konyharuhával letakarva 30 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.

Megint 30 perc pihi, nyújtás, hajtogatás, pihentetés.

Elnyújtjuk kb. 2-3 cm vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.

Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük a tojás sárgájával.

Kb. 20 percet még kelesztjük.

Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

23 db pogácsa lett ebből az adagból


Zsíros pogácsa

Zsíros pogácsa

Kevés alapanyagból elkészíthető, sokáig puha, ízletes pogácsa.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés