3 vad paprika recept

3 vad paprika

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

01 perc

Megnézték:
741

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Mazochista műfaj a csípős paprikáé. De olyan népszerűek, hogy muszáj foglalkozni velük. 3 könnycsordító kis vadállat következik a világ 3 különböző részéről. Tessék velük vigyázni, és ne etessék őket akárkivel! Az óvintézkedések betartása után csodás élményben lehet részünk.

Izzasztó hozzávaló: CHILI

A chili szót hallva legtöbben a lángoló szájakra asszociálunk, hiszen az utóbbi években már mi is felfedeztük, hogy van élet az itthon oly népszerű „édes-nemesen” túl is. A legtöbb szupermarketben ma már friss chilihez juthatunk, ráadásul nálunk is egyre népszerűbbé válnak a mexikói konyha jellegzetes ételei. A közép-amerikai eredetű, Európába a 15. századba került chili ugyanahhoz a capsicum nemzetséghez tartozik, amelyhez a húsos paprikák, íze viszont a zamatos édestől az égetően csípősig változhat. Bár a chilipaprikának több fajtája van (thai, habanero, Cayenne, poblano, serrano stb.), a köznyelvben leggyakrabban azt a méregerős, vékony változatát értjük alatta, mely éretlenül zöld, éretten pedig élénkpiros színű.

Nyersen, főzve vagy porítva egyaránt használhatjuk, ha csípőssé akarjuk varázsolni az ételeinket. Ha friss chilipaprikát veszünk, legjobb, ha hűtőben tároljuk, főként nyáron. Felhasználás előtt a szárát szedjük le, majd folyó víz alatt vágjuk hosszában ketté, így illóolaja kevésbé irritálja a szemünket. A magokat kaparjuk ki belőle, majd daraboljuk a kívánt méretűre. A szárított chilit vágjuk csíkokra, így tegyük az ételbe.

Csili

Csili csatni recept

A trópusi éghajlaton termesztett chili elmaradhatatlan alapanyaga a tabasco szósznak, de szinte bármibe beletehetjük, amit pikánsan csípőssé szeretnénk tenni: szószokba, pácokba, házi készítésű fűszerkeverékekbe, ragukba, de akár gulyásba vagy lencselevesbe, illetve pörköltbe is. Dobhatunk belőle a pizzára, és nélkülözhetetlen hozzávalója néhány indiai fogásnak, illetve a chili con carne egytálételnek is. Remekül megy a csirkés ételekhez, de a tenger gyümölcseit és a disznóhúst is pikánsabbá teszi. Igazán bátrak desszertekbe is tehetnek belőle, és a házi forró csokoládét is érdemes megbolondítani egy kis chiliporral.


Paprika a füstölőből: CHIPOTLE

A kicsi, zöld színű jalapeño paprika „eredetileg” a mexikói konyha nélkülözhetetlen kelléke. Ezt sokszor megfüstölik, így keletkezik a chipotle, ami szó szerint „füstölt paprikát” jelent. (Mexikóban moritas néven is ismert.) Egyéb csípős paprikafajtákat is szoktak füstölni (habanero, piquin, pasilla), de leggyakrabban a jalapeñók kerülnek a füstölőkamrák fémrácsaira. A chipotlének szánt paprikákat hosszan érlelik, míg zöldből mélypirosra nem válta színük. Amit nem frissen, nyers állapotban adnak el, azt néhány nap alatt megfüstölik és kiszárítják, így ízük is gazdagabb lesz. Az érett jalapeño sokat veszít csípősségéből, az érés során pedig egyre édesebbé válik – attól függően, hogy milyen állapotban füstölték meg, találkozhatunk gyenge és méregerős chipotlével is.

Chipotle

Marhahúsos burrito recept

A chipotle igen széleskörűen felhasználható hozzávaló, a klasszikus mexikói konyhában tehetik levesekbe és pörköltekbe egyaránt. Salsából és egyéb csípős szószokból kihagyhatatlan, de érdemes beletenni páclevekbe, marinádokba is. A csirke- és marhahúshoz szintén passzol, de tésztára való pestóba is rakhatunk belőle. Egy-két darabbal felturbózhatjuk a fasírozottat, vagy szelhetünk belőle a házilag készített tortillába is. Felhasználásával kellemesen csípős csirkelevest készíthetünk, levesbetétként csíkokra vágott tortillalapokkal. Természetesen nemcsak húsokhoz, hanem zöldségekhez is jól illik, kiválóan harmonizál például a babos levesekkel és egytálételekkel.

Csípős olasz: PEPERONCINO

Toszkán paprikaként is emlegetik a peperoncinót, melynek fogyasztásakor nem folyik patakokban a könnyünk, csupán kellemes zamatot és csípősséget érzünk. Ha e paprika hazájában, Olaszországban járunk, érdemes tudnunk, hogy a friggitello, illetve peperone (többes számban friggitelli, peperoni) néven emlegetett zöldség is paprikát takar, peperoncinónak csak a csípősebb darabokat hívják. Színe a sárgától a zöldessárgáig terjed, és frissen, szárítva vagy olívaolajban tartósítva is találkozhatunk ezzel a paprikafajtával.

Peperoncino

Toszkán zöldségleves

Általában fűszerként használják: gyakran teszik salátába, olaszos étvágygerjesztők (füstölt sonka, szalámi, articsóka stb.) mellé, sőt raknak belőle köretekhez és szendvicsekhez is. Egy kevés peperoncino kiemeli a szószok, zöldségek zamatát, de a húsalapú fogásokat is igen ízletessé teszi. Jellegzetes olasz tészták főzése előtt is érdemes beszerezni. Mindenképpen tegyünk belőle, ha pasta alla puttanescát, bolognai spagettit, illetve más, paradicsomos mártást készítünk. A legegyszerűbb szószban a peperoncinón kívül mindössze fokhagyma, petrezselyem és olívaolaj van. Vállalkozhatunk vele húsok ízesítésére is: nagyon feldobja például a kacsamellet, és kiemeli a tenger gyümölcseinek ízét. Ha peperoncinót és friss rozmaringot teszünk olívaolajba, majd grillezés előtt megkenjük vele a húsokat, kolbászokat, halakat vagy a feldarabolt burgonyát, a hatás mennyei lesz.


3 vad paprika recepthez kapcsolódó receptek

3 vad paprika

3 vad paprika

Mazochista műfaj a csípős paprikáé. De olyan népszerűek, hogy muszáj foglalkozni velük. 3 könnycsordító kis vadállat következik a világ 3 különböző részéről. Tessék velük vigyázni, és ne etessék őket akárkivel! Az óvintézkedések…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés