Chutny - Édes-savanyú cukkinis mártás recept

Chutny - Édes-savanyú cukkinis mártás
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

140 perc

Megnézték:
1999

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A magyar konyhákban egyre elterjedtebb az édes-savanyú mártás. Friss, magyar alapanyagokból, nemcsak zöldségből, hanem gyümölcsből, vagy éppen mindkettő vegyítésével is készíthető. Julienne reszelő használatával nagyon felgyorsul az elkészítése.

25 személyre

  • 2 kg hámozott cukkini húsa
  • 1 kg sárgarépa
  • 1 nagy fej zsenge karalábé
  • 1 kg piros húsú paprika
  • 1 kg hagyma
  • 0.5 liter víz
  • 20 dkg szeletekre vágott bambuszrügy
  • 4 dl 10%-os ecet vagy 1/2 l fehér balzsamecet
  • 80 dkg kristálycukor
  • 2 teáskanál őrölt bors
  • 1 evőkanál kurkumapor
  • 1 teáskanál currypor
  • 1 evőkanál őrölt édes pirospaprika
  • 3 evőkanál édesebb mustár
  • 1 evőkanál csípős paprikakrém
  • 2 csapott evőkanál só
  • 4 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 púpos mokkáskanál szalicil

Elkészítés

A cukkinit és a répát julienne-re reszeljük vagy vágjuk (5-8 cm hosszú, gyufaszál vékonyra), és a fele sóval lesózzuk. A vizet, ecetet, cukrot felforraljuk, közben vastagabb szálára feldaraboljuk a hagymát és ujjnyi hosszú, vékonyra a paprikát, karalábét is. A felforrt vízbe tesszük levével együtt a lesózott cukkinit és a répát, 5 perc múlva a többi zöldséget is.

A forrástól számított 10 perc alatt roppanósra főzzük, majd hozzáadjuk a bambuszrügyet, mustárt, fűszereket, és 3 percig még főzzük. A keményítőt és a tartósítószer felét kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, hozzátesszük a zöldséges léhez, gyorsan kevergetve 2-3 másodperc alatt beforraljuk, besűrítjük. Tovább már nem főzzük.

Alaposan kimosott, mikróban fertőtlenített kisebb üvegekbe tesszük. Ebből a mennyiségből kb. 10 x 4 - 4,5 dl-es üveg lesz. Az üveget lezáró folpack réteg közé elosztjuk a maradék tartósítószert, rácsavarjuk az üvegtetőket, félórára fejre állítjuk.

A kamrában több hónapig eláll bontatlanul, ha elegendő mennyiséget készítettünk. Felbontás után hűtőszekrényben 1 hétig tárolhatjuk. Natúr sültek és halak, kínai módra – esetleg wokban - sütött húsok mellé párolt rizzsel, esetleg bulgurral tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok! Készítette: Nyersné Vajda Márta


Chutny - Édes-savanyú cukkinis mártás recepthez kapcsolódó receptek

Chutny - Édes-savanyú cukkinis mártás

Chutny - Édes-savanyú cukkinis mártás

A magyar konyhákban egyre elterjedtebb az édes-savanyú mártás. Friss, magyar alapanyagokból, nemcsak zöldségből, hanem gyümölcsből, vagy éppen mindkettő vegyítésével is készíthető. Julienne reszelő használatával nagyon felgyorsul az…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Chutny - Édes-savanyú cukkinis mártás recepthez

thumb
vajdamarta - 2012. október 20.
A kimaradt hozzávalók:

2 kg hámozott cukkini húsa, 1 kg sárgarépa, 1 nagy fej zsenge karalábé, 1 kg piros húsú paprika, 1 kg hagyma, fél l víz, 20 dkg szeletekre vágott bambuszrügy, 4 dl 10%-os ecet vagy 1/2 l fehér balzsamecet, 80 dkg kr.cukor, 2 teáskanál őrölt bors, 1 ek kurkumapor, 1 teáskanál currypor, 1 ek őrölt édes pirospaprika, 3 ek édesebb mustár, 1 ek csípős paprikakrém, 1-1 csapott ek só, 4 ek étkezési keményítő, 1 púpos mokkás kanál szalicil