A magyar konyhákban egyre elterjedtebb az édes-savanyú mártás. Friss, magyar alapanyagokból, nemcsak zöldségből, hanem gyümölcsből, vagy éppen mindkettő vegyítésével is készíthető. Julienne reszelő használatával nagyon felgyorsul az elkészítése.
A cukkinit és a répát julienne-re reszeljük vagy vágjuk (5-8 cm hosszú, gyufaszál vékonyra), és a fele sóval lesózzuk. A vizet, ecetet, cukrot felforraljuk, közben vastagabb szálára feldaraboljuk a hagymát és ujjnyi hosszú, vékonyra a paprikát, karalábét is. A felforrt vízbe tesszük levével együtt a lesózott cukkinit és a répát, 5 perc múlva a többi zöldséget is.
A forrástól számított 10 perc alatt roppanósra főzzük, majd hozzáadjuk a bambuszrügyet, mustárt, fűszereket, és 3 percig még főzzük. A keményítőt és a tartósítószer felét kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, hozzátesszük a zöldséges léhez, gyorsan kevergetve 2-3 másodperc alatt beforraljuk, besűrítjük. Tovább már nem főzzük.
Alaposan kimosott, mikróban fertőtlenített kisebb üvegekbe tesszük. Ebből a mennyiségből kb. 10 x 4 - 4,5 dl-es üveg lesz. Az üveget lezáró folpack réteg közé elosztjuk a maradék tartósítószert, rácsavarjuk az üvegtetőket, félórára fejre állítjuk.
A kamrában több hónapig eláll bontatlanul, ha elegendő mennyiséget készítettünk. Felbontás után hűtőszekrényben 1 hétig tárolhatjuk. Natúr sültek és halak, kínai módra – esetleg wokban - sütött húsok mellé párolt rizzsel, esetleg bulgurral tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok! Készítette: Nyersné Vajda Márta