ünnepi francia májpástétom recept

 ünnepi francia májpástétom
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
bozot

Nehézség:

Elkészítési idő:

75 perc

Megnézték:
1275

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt az előételt már sokszor elkészítettem, soha sem maradt belőle, sőt, kicsik és nagyok is egyaránt szeretik. Az ünnepi előételek egyik legsikeresebb darabja nálunk.
4 személyre

  • hozzávalók:
  • - ½ kg szív nélkűli csirkemáj ( nem egy nagycsaládos adag )
  • - 2 cl konyak ( az se baj, ha cognac )
  • - bacon szalonna
  • - 6-8 szem boróka bogyó
  • - 8-10 szem zöldbors ( üvegben, lében )
  • - 8-10 szem színes bors
  • - csipet só

Elkészítés

Elkészítés:

A májakat megmosom, lecsöpögtetem, lehártyázom. Az összes hozzávalót - a bacon nélkül – összekeverem és egy éjszakára, napra beteszem a hűtőbe.

Másnap kibélelek egy kis sütőformát a baconnal úgy, hogy túllógjon a formán.

Beleöntöm a májat és a bacont ráhajtogatom. Ezt beleteszem egy magasabb oldalú tepsibe, amibe annyi vizet öntök, hogy kb. a forma 2/3 része vízben álljon. Beteszem az előmelegített 180 fokos sütőbe egy órára.

Amikor megsült, megpárolódott, le kell nyomtatni. Nálam a tölgyfadeszka és a faszorító vált be a legjobban. Ez a művelet a „séf”kreativitására van bízva.

Hűtőben ki kell fagyasztani ( nem mélyhűtő )kifordítani a formából és elvileg kész is van.

Ezután jönnek azok a műveletek, amitől zseniálisan finom, ünnepi és komplett lesz ez az étel. Húslevest ( kockából is jó ) és zselatint összefőzök, és ezzel bevonom a kész pástétomot. A maradék zselatint felaprítom, és a díszítéshez használom.

Tálaláskor adok hozzá* vinaigrette mártást, **hagymalekvárt és pirítóst. A mártás savanyú és a lekvár édeskés aromája fantasztikus harmóniát alkot a pástétom ízével. Már sokszor elkészítettem, soha sem maradt meg. Az ünnepi előételek egyik legsikeresebb darabja nálunk. Sokszor majonézes salátákkal és kaszinótojással együtt adom az ünnepi asztalra.

*gyors, egyszerű mártás. Három ek. olajat egy ek. mustárt kikeverek, egy ek. borecetet hozzáadok, sózom és vágott petrezselymet is keverek bele. Egy kevés fokhagyma, citromlé esetleg színesítheti még ezt a mártást.

** Általában van lefőzve, mert csak egy ételért elég macerás elkészíteni. Lilahagymából szeretem igazán. A felkarikázott hagymát ( kb.1-1,5 kg )felteszem olaj vaj keverékében főni. Nem túl nagy lángon lefedve addig fonnyasztom, amíg a hagyma megpuhul. Sózom, borsozom, majd hozzáöntöm a balzsamecetet ( kb. 2 ek. ), a karamellizált cukrot és a vörösbort. Mártássűrűségűre főzöm. A végén még egy kis mézzel ízesítem. Amikor kihűlt kis üvegekben elteszem a hűtőbe, sokáig eláll. Lehet még beletenni egy kis narancslevet, kakukkfüvet, zöldborsot.( ezeket én most nem használtam )


 ünnepi francia májpástétom

ünnepi francia májpástétom

Ezt az előételt már sokszor elkészítettem, soha sem maradt belőle, sőt, kicsik és nagyok is egyaránt szeretik. Az ünnepi előételek egyik legsikeresebb darabja nálunk.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés