Aacheni aprósütemény recept

Aacheni aprósütemény

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

55 perc

Megnézték:
2843

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A híres aacheni aprósüteményt legalább 1 hétig dobozban tároljuk, hogy a fűszeres ízek jól összeérjenek. A kekszek tetejét tetszés szerint sötét mázzal is bevonhatjuk.

2 személyre

  • 50 dkg liszt és egy kevés a nyújtáshoz
  • 6 dkg vaj
  • 0.6 dkg szódabikarbóna
  • 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 kiskanál fahéj
  • 1 csipet reszelt szerecsendió
  • 2 evőkanál tej
  • 1 kiskanál őrölt kardamom
  • 7 dkg cukrozott citromhéj
  • 2.5 dl melasz (cukorszirup)
  • 20 dkg darált mogyoró
  • 25 dkg cukor
  • 5 dkg jégcukor

Elkészítés

A szódabikarbónát feloldjuk a rumban. A melaszt egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a vajat és a cukrot, és gyenge tűzön addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad.

Állandó keverés mellett kihűtjük. A cukrozott citromhéjat finomra vágjuk, és a mogyoróval, a fűszerekkel és a liszt kétharmadával a kihűlt szirupos keverékhez adjuk.

Hozzáadjuk a maradék lisztet és a rumban feloldott szódabikarbónát. Az egészet összegyúrjuk, cipót formálunk a tésztából, fóliába göngyöljük, és 3 óra hosszat pihenni hagyjuk.

A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük; a tepsiket sütőpapírral kibéleljük. A munkalapot vékonyan belisztezzük, a tésztát fél cm vastagra kinyújtjuk, és 3×8 centis szeletekre vágjuk.

A kis tésztalapokat vékonyan megkenjük tejjel, és megszórjuk jégcukorral. A tepsibe tesszük, és az előmelegített sütőben, adagonként 8–10 percig sütjük. Amikor aranybarnára pirultak, süteményes rácsra kiszedjük, és hűlni hagyjuk a kekszeket.


Aacheni aprósütemény recepthez kapcsolódó receptek

Aacheni aprósütemény

Aacheni aprósütemény

A híres aacheni aprósüteményt legalább 1 hétig dobozban tároljuk, hogy a fűszeres ízek jól összeérjenek. A kekszek tetejét tetszés szerint sötét mázzal…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés