Adventi torta recept
Beküldő: Alexandrusz Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
Anyósom receptje. Mindig adventkor készíti el, de ha tehetném, minden hétvégén ezt enném! Elsőre nagyon bonyolultnak tűnt nekem is, de megéri kivárni a hűlési időt, különben összeesik. Könnyű, kiadós sütemény.
A recept hozzávalói ( személyre)
A tortalaphoz
- 125 g "Mese" mézes linzer (piros csomagolású)
- 5 dkg vaj
A krémhez
- 7 g fehér zselatin
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg sovány túró
- 2 evőkanál folyékony méz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1.5 teáskanál fahéj
- 75 g cukor
- 125 ml habtejszín
- 2 teáskanál kakaópor vagy tortadara vagy fahéj
Elkészítés
A tortalaphoz kerek tortacsipkét teszünk egy kerek tortatálra. A tortakarikát (20-22 cm átmérőjű) ráhelyezzük. A mézes linzereket tiszta konyharuhába tesszük, majd klopfolóval apróra törjük. A kekszmorzsát egy keverőtálba öntjük. A vajat felolvasztjuk és jól összekeverjük a kekszmorzsával. A masszát a tortakarikába öntjük és evőkanállal vagy spatulával egyenletes, lapos tortalappá egyengetjük. A tortalapot hideg helyre tesszük.
A krémhez összekeverjük a mascarponét, a túrót, a mézet, a vaníliáscukrot, a fahéjat és a cukrot. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint a tasakon leírtak szerint elkészítjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd a mascarponés-túrós masszával elkeverjük a zselatint, ezután pedig az egészet óvatosan összedolgozzuk a habbal. Ha kész, a krémet a tortalapra öntjük és elsimítjuk, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Ha letelt a 3 óra, kivesszük a hűtőből és levesszük a tortakarikát. Ha még nem jön le, akkor tegyük vissza a hűtőbe! Tálaláskor kakaóval, vagy tortadarával szórjuk meg.