Áfonyás-sajtkrémes szelet recept

Áfonyás-sajtkrémes szelet
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Gizi

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
816

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az áfonya, és a sajtkrémes sütemények is nagy kedvencnek számítanak nálunk, a kettő együtt pedig nagyon, de nagyon finom.

4 személyre

  • Tészta hozzávalói 20x30 cm-es tepsihez:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj (v. zsír)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás (kicsi)
  • 1 teáskanál sütőpor

Töltelék hozzávalói:

  • 40 dkg mascarpone (v. túró, ricotta)
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő (púpozott)
  • 3 db tojás (közepes)
  • 1 db citrom leve és reszelt héja
  • 30 dkg áfonya
  • 5 dkg darált dió

Elkészítés

A lisztet keverjük össze a sóval, és a sütőporral, majd adjuk hozzá a hideg vajat (v. zsírt) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (én házi sertés zsírral készítettem, mert attól sokkal omlósabb lesz a tészta)

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük, és tenyérrel kissé lapogassuk bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. (én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki, majd egy gyors mozdulattal, a papírral együtt átemelem a tepsibe)

Ezután tegyük be legalább fél órára a hűtőbe, hogy a tészta kellően lehűljön, és közben készítsük el a tölteléket.

Egy keverőtálba tegyünk bele 15 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, és robotgéppel keverjük jó habosra.

Ezután adjuk hozzá a mascarponét, (v. túrót, ricottát) a citrom levét és reszelt héját, és a kukoricakeményítőt, majd keverjük simára.

A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá a maradék 5 dkg porcukorral, majd egy keverőkanállal, óvatosan keverjük hozzá a mascarponés keverékhez.

Az áfonyát alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le hogy ne maradjon rajta nedvesség.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd szórjuk meg a darált dióval, és az áfonyával. Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a tölteléket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt aranybarnára. Sütés közben lehet a tészta itt-ott kissé megemelkedik, de mire teljesen kihűl, szép egyenletes lesz a teteje. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a forró sütemény tetejét szórjuk meg vaníliás cukorral összekevert porcukorral, majd a tepsiben hagyjuk éppen csak langyosra hűlni. Ezután tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és szépen feltudjuk majd szeletelni.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a süteményt, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

A tésztája nagyon finom omlós, a sajtkrémes töltelék pedig habkönnyű, melyhez nagyon jól illik a darált dió, és az áfonya.


Áfonyás-sajtkrémes szelet recepthez kapcsolódó receptek

Áfonyás-sajtkrémes szelet

Áfonyás-sajtkrémes szelet

Az áfonya, és a sajtkrémes sütemények is nagy kedvencnek számítanak nálunk, a kettő együtt pedig nagyon, de nagyon finom.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés