Áfonyás briós recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
Briós muffin formában sütve
A recept hozzávalói ( személyre)
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 1 csomag instant élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 30 dkg barna cukor
- 2.5 dl langyos tej
- 10 evőkanál puha vaj
- 3 evőkanál golden szirup vagy méz
- 2 db tojás
- 2 db tojássárgája
- 75 dkg liszt + a dagasztáshoz
- 1 kiskanál só
- 2 evőkanál éteolaj
- 22 dkg áfonya
- porcukor a tetejére
Elkészítés
Az élesztőt és a cukrot elkeverjük 4 evőkanál vízben, megvárjuk, míg felfut, majd hozzáadjuk a barna cukor felét, a tejet, a vajat, a golden szirupot, az egész tojásokat és a tojássárgáját, és egy villával jól elkeverjük.
Ezután hozzáadjuk a lisztet és a sót, kézzel összedolgozzuk, majd egy labdát formázunk belőle, és belisztezett felületen 3-4 perc alatt simára dagasztjuk.
Egy tálat kikenünk 1 evőkanál olajjal, beletesszük a tésztát, és műanyag fóliával lefedve, meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 175 ºC-ra. A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd egy 25x40 cm-es téglalapot nyújtunk belőle, rászórjuk a maradék barna cukrot és az áfonyát, és a hosszabb oldalánál kezdve feltekerjük.
A maradék olajjal kikenünk két 6 darabos muffinformát (ne használjunk 12 darabosat, mert a középső briósoknak nem lesz helye megdagadni!). A tésztát 12 tekercsre vágjuk, és enyhén belenyomkodjuk a formákba.
Műanyag fóliával letakarva további 15 percig kelesztjük, majd 35 perc alatt aranybarnára sütjük. A formából kivéve sütőrácson kihűtjük, és porcukorral megszórva tálaljuk.
Ha nincs muffin sütőd vagy nem abban akarod elkészíteni akkor a tekercseket forma nélkül kelesztjük, majd így sütjük ki. Így némileg nagyobb süteményeket kapunk, de az élvezeti érték nem csökken.