Áfonyás briós

Áfonyás briós

Briós muffin formában sütve

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 1 csomag instant élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 30 dkg barna cukor
  • 2.5 dl langyos tej
  • 10 evőkanál puha vaj
  • 3 evőkanál golden szirup vagy méz
  • 2 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 75 dkg liszt + a dagasztáshoz
  • 1 kiskanál só
  • 2 evőkanál éteolaj
  • 22 dkg áfonya
  • porcukor a tetejére
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Az élesztőt és a cukrot elkeverjük 4 evőkanál vízben, megvárjuk, míg felfut, majd hozzáadjuk a barna cukor felét, a tejet, a vajat, a golden szirupot, az egész tojásokat és a tojássárgáját, és egy villával jól elkeverjük.

Ezután hozzáadjuk a lisztet és a sót, kézzel összedolgozzuk, majd egy labdát formázunk belőle, és belisztezett felületen 3-4 perc alatt simára dagasztjuk.

Egy tálat kikenünk 1 evőkanál olajjal, beletesszük a tésztát, és műanyag fóliával lefedve, meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 175 ºC-ra. A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd egy 25x40 cm-es téglalapot nyújtunk belőle, rászórjuk a maradék barna cukrot és az áfonyát, és a hosszabb oldalánál kezdve feltekerjük.

A maradék olajjal kikenünk két 6 darabos muffinformát (ne használjunk 12 darabosat, mert a középső briósoknak nem lesz helye megdagadni!). A tésztát 12 tekercsre vágjuk, és enyhén belenyomkodjuk a formákba.

Műanyag fóliával letakarva további 15 percig kelesztjük, majd 35 perc alatt aranybarnára sütjük. A formából kivéve sütőrácson kihűtjük, és porcukorral megszórva tálaljuk.