Áfonyás fánk recept

Áfonyás fánk
4 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
2452

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez az édes, sütőben sütött fánk igen népszerű Amerikában, ahol általában reggelire vagy tízóraira fogyasztják. Az áfonyával kevert tésztát muffinformákba öntjük, megsütjük, majd C-vitaminban gazdag, édes bogyós gyümölcsökkel tálaljuk.

4 személyre

  • 2.5 dl félzsíros tej
  • 2 db tojás
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 kiskanál vaj
  • 12 dkg sima liszt
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál porcukor a beszóráshoz
  • 7.5 dkg áfonya

A gyümölcssalátához

  • 20 dkg eper vastag szeletekre vágva
  • 15 dkg málna
  • 10 dkg áfonya
  • 1 evőkanál porcukor vagy ízlés szerinti mennyiség

Elkészítés

A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 7-es fokozat). Egy darabka összegyűrt háztartási papírtörlő segítségével kivajazunk egy teflonbevonatú, 8 muffin elkészítésére alkalmas tepsit. A mélyedések átmérője 6 cm, mélysége 2,5 cm legyen.

A lisztet a sóval és a cukorral egy keverőtálba szitáljuk, majd a közepén mélyedést alakítunk ki. Beleütjük a tojásokat, hozzáöntjük a tejet, majd villával összekeverjük.

Fém habverővel fokozatosan beledolgozzuk a lisztet a folyadékba, majd addig keverjük, amíg sima, híg tésztát kapunk. A kikevert tésztát beleöntjük egy nagy kancsóba.

A muffinsütő tepsi mélyedéseit kétharmadig megtöltjük a híg tésztával. Mindegyik adagba pottyantunk néhány szem áfonyát.

A sütőben, a középső rácson kb. 25-30 percig sütjük. Ennyi idő alatt a fánkok aranybarnára pirulnak, szépen megnőnek, a szélük pedig körben ropogósra sül.

Közben elkészítjük a gyümölcssalátát. 10 dkg málnát műanyag szitán áttörünk. A maradék 5 dkg málnát az áfonyával és az eperrel együtt a pürésített málnához adjuk. A porcukrot a gyümölcsökre szitáljuk, és az egészet óvatosan összekeverjük.

Ha elkészültek, kiszedjük a fánkokat a sütőformából, és megszórjuk porcukorral. A gyümölcssalátával körítve, melegen tálaljuk.

Tipp:

• A fánkokat mélyhűtött, felengedett és jól lecsepegtetett áfonyával is elkészíthetjük. A gyümölcssalátához is használhatunk mélyhűtött málnát és áfonyát. • A fenti tésztát egyben is megsüthetjük. Az alaprecept szerint elkészítjük, majd 4 evőkanál szénsavas ásványvízzel vagy hideg csapvízzel felhígítjuk. Egy vékonyan kivajazott 1,4–1,7 l-es lapos tepsibe öntjük, és addig sütjük, amíg szépen megnő és ropogósra sül (30-35 perc). (Az áfonyát kihagyjuk.) A gyümölcssalátát aforró tészta közepére kanalazzuk, rászórunk 2evőkanálnyi pirított mandulapelyhet, meghintjük porcukorral, és azonnal tálaljuk.

Miért egészséges?

• A fekete áfonya a vörös változathoz hasonlóan antocián vegyületeket tartalmaz, amelyek elpusztítják a fertőző kórokozókat, főként a kólibacilust, amely gyomorpanaszokat és húgyúti fertőzést okozhat. • Az eper több C-vitamint tartalmaz, mint akár a többi bogyós gyümölcs, akár a közismerten vitamindús narancs.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 243 kcal (1013 kJ), fehérje 10 g, zsír 6 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 40 g, (ebből cukor 16 g), rost 3 g, C-vitamin, B12-vitamin, A-, B1-, B2-vitamin, folsav, niacin, kalcium, réz, vas, kálium, cink


Áfonyás fánk recepthez kapcsolódó receptek

Áfonyás fánk

Áfonyás fánk

Ez az édes, sütőben sütött fánk igen népszerű Amerikában, ahol általában reggelire vagy tízóraira fogyasztják. Az áfonyával kevert tésztát muffinformákba öntjük, megsütjük, majd C-vitaminban gazdag, édes bogyós gyümölcsökkel tálaljuk.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés