Áfonyás fánk recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
Ez az édes, sütőben sütött fánk igen népszerű Amerikában, ahol általában reggelire vagy tízóraira fogyasztják. Az áfonyával kevert tésztát muffinformákba öntjük, megsütjük, majd C-vitaminban gazdag, édes bogyós gyümölcsökkel tálaljuk.
- 2.5 dl félzsíros tej
- 2 db tojás
- 1 kiskanál cukor
- 2 kiskanál vaj
- 12 dkg sima liszt
- 1 csipet só
- 1 evőkanál porcukor a beszóráshoz
- 7.5 dkg áfonya
A gyümölcssalátához
- 20 dkg eper vastag szeletekre vágva
- 15 dkg málna
- 10 dkg áfonya
- 1 evőkanál porcukor vagy ízlés szerinti mennyiség
Elkészítés
A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 7-es fokozat). Egy darabka összegyűrt háztartási papírtörlő segítségével kivajazunk egy teflonbevonatú, 8 muffin elkészítésére alkalmas tepsit. A mélyedések átmérője 6 cm, mélysége 2,5 cm legyen.
A lisztet a sóval és a cukorral egy keverőtálba szitáljuk, majd a közepén mélyedést alakítunk ki. Beleütjük a tojásokat, hozzáöntjük a tejet, majd villával összekeverjük.
Fém habverővel fokozatosan beledolgozzuk a lisztet a folyadékba, majd addig keverjük, amíg sima, híg tésztát kapunk. A kikevert tésztát beleöntjük egy nagy kancsóba.
A muffinsütő tepsi mélyedéseit kétharmadig megtöltjük a híg tésztával. Mindegyik adagba pottyantunk néhány szem áfonyát.
A sütőben, a középső rácson kb. 25-30 percig sütjük. Ennyi idő alatt a fánkok aranybarnára pirulnak, szépen megnőnek, a szélük pedig körben ropogósra sül.
Közben elkészítjük a gyümölcssalátát. 10 dkg málnát műanyag szitán áttörünk. A maradék 5 dkg málnát az áfonyával és az eperrel együtt a pürésített málnához adjuk. A porcukrot a gyümölcsökre szitáljuk, és az egészet óvatosan összekeverjük.
Ha elkészültek, kiszedjük a fánkokat a sütőformából, és megszórjuk porcukorral. A gyümölcssalátával körítve, melegen tálaljuk.
Tipp:
• A fánkokat mélyhűtött, felengedett és jól lecsepegtetett áfonyával is elkészíthetjük. A gyümölcssalátához is használhatunk mélyhűtött málnát és áfonyát. • A fenti tésztát egyben is megsüthetjük. Az alaprecept szerint elkészítjük, majd 4 evőkanál szénsavas ásványvízzel vagy hideg csapvízzel felhígítjuk. Egy vékonyan kivajazott 1,4–1,7 l-es lapos tepsibe öntjük, és addig sütjük, amíg szépen megnő és ropogósra sül (30-35 perc). (Az áfonyát kihagyjuk.) A gyümölcssalátát aforró tészta közepére kanalazzuk, rászórunk 2evőkanálnyi pirított mandulapelyhet, meghintjük porcukorral, és azonnal tálaljuk.
Miért egészséges?
• A fekete áfonya a vörös változathoz hasonlóan antocián vegyületeket tartalmaz, amelyek elpusztítják a fertőző kórokozókat, főként a kólibacilust, amely gyomorpanaszokat és húgyúti fertőzést okozhat. • Az eper több C-vitamint tartalmaz, mint akár a többi bogyós gyümölcs, akár a közismerten vitamindús narancs.
A recept tápértéke:
Adagonként, energia 243 kcal (1013 kJ), fehérje 10 g, zsír 6 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 40 g, (ebből cukor 16 g), rost 3 g, C-vitamin, B12-vitamin, A-, B1-, B2-vitamin, folsav, niacin, kalcium, réz, vas, kálium, cink