Áfonyás muffin recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 45 perc
Megnézték: |
Az alábbi hagyományos recept alapján a kis süteményeket friss vörös áfonyával, piros ribiszkével, málnával vagy szederrel is elkészíthetjük.
- 40 dkg áfonya
- 12 dkg vaj
- 3 db tojás
- 15 dkg barna cukor
- 1 csipet só
- 1 kiskanál őrölt vanília
- 1.5 dl tejföl
- 35 dkg BL 112-es búzaliszt
- 1 tasak sütőpor
- porcukor a beszóráshoz
- sütőpapír kosárkák
Elkészítés
A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-as fokozat) előmelegítjük. A papírkosárkákkal kibéleljük a muffinsütő mélyedéseit.
Az áfonyát leszemezzük a fürtökről, megmossuk, és háztartási törlőpapíron megszárítjuk. A vajat megolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk.
A lisztet a sütőporral egy keverőtálba szitáljuk. A vajat a tojásokkal, a cukorral, a sóval, a vaníliával és a tejföllelel keverjük. Hozzáöntjük a masszát a liszthez, és éppen csak annyi ideig keverjük, hogy a hozzávalók egymással elvegyüljenek. Végül az áfonyát is belekeverjük.
A tésztát 2 kiskanállal kétharmad magasságig a papírkosárkákba töltjük. A kis süteményeket az előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A tepsiben kihűtjük, és tálalás előtt porcukorral meghintjük.
Tipp:
Ha a süteményt papírkosárka nélkül sütjük, kenjük ki gondosan a muffinsütő mélyedéseit, és szórjuk be liszttel vagy zsemlemorzsával.