Áfonyás muffin citromos mázzal recept

4 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
2129

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a muffin azért olyan különleges, mert tele van gyümölccsel, a tetejére pedig édes citrommáz kerül. Lefagyasztva akár egy hónapig is eláll; csak ne felejtsük el előző este kivenni a mélyhűtőből!

4 személyre

  • 28 dkg sütőporral kevert liszt (önkelő liszt)
  • 10 dkg porcukor
  • 2.25 dl félzsíros tej
  • 2 db tojás
  • 8.5 dkg lágy krémsajt
  • 2 evőkanál vaníliaesszencia
  • 17.5 dkg friss fekete áfonya
  • 12.5 dkg szitált porcukor
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj
  • 2 evőkanál félzsíros tej

Elkészítés

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 6-os fokozat).1 kiskanálnyi olívaolajjal vékonyan kikenünk, vagy olajozóspray- vel bepermetezünk egy 12 tálkás muffinsütőformát. Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet a porcukorral. Egy másik tálban habosra kikavarjuk a tejet, a tojást, a krémsajtot és a vaníliaeszenciát.

A lisztkupac közepén kialakítunk egy kis mélyedést. Beleöntjük a tejes keveréket, és az egészet elkeverjük egy villával, úgy, hogy a massza éppen csak összeálljon. Beleforgatjuk az áfonya kétharmadát.

A masszát a sütőformába kanalazzuk, és egyenletesen rászórjuk a maradék áfonyát. 25 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e (a tésztába szúrt hústűre vagy fogpiszkálóra már nem tapad semmi). Rácsra tesszük, és 10 percig hűlni hagyjuk.

Közben egy kis tálban összekeverjük a mázhoz előkészített porcukrot a reszelt citromhéjjal és a tejjel. Végül a mázat a muffinok tetejére csurgatjuk.

Tipp:

• A muffint málnával vagy szederrel is készíthetjük. Vanília- helyett a mandula vagy a narancseszencia is jó.

Miért egészséges?

A gyümölcsök közül a fekete áfonya tartalmazza a legtöbb értékes antioxidáns vegyületet. Valójában éppen a bogyók sötét színét adó, antocianinoknak nevezett festékanyagok(pigmentek) segítenek semlegesíteni a szervezetben a szabadgyököket – akár még az emlékezőképesség romlásának megelőzésében is szerepet játszhatnak.

A recept tápértéke:

Energia 188 kcal, zsír 2 g (ebből telített 1 g), fehérje 5 g, szénhidrát 39 g, nátrium 112 mg (só 0,28 g), élelmi rost 1 g.


A kép nem található/var/www/vhosts/www.receptvarazs.hu/

Áfonyás muffin citromos mázzal

Ez a muffin azért olyan különleges, mert tele van gyümölccsel, a tetejére pedig édes citrommáz kerül. Lefagyasztva akár egy hónapig is eláll; csak ne felejtsük el előző este…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés