Áfonyás pite - tartelette recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
A legkedvesebb sütemények számomra a piték, és tartelették. Az áfonyás az egyik legfinomabb a sok közül, de a banános, körtés, és ananászos sem maradhat el a kedvencem mögött. Sokféle variáció van, többek között a citromos piték, amit még nem elégszer készítettem el. Annyira szépek ezekben a formákban, hogy nem lehet betelni velük. Az idei gyümölcsszezonban többször kerül az asztalra belőlük.
- Hozzávalók az omlós tésztához:
- 23 dkg liszt
- 3 dkg őrölt mandula
- 2 evőkanál porcukor
- 14 dkg hideg kockázott vaj
- 1 db tojássárgája
- 20 dkg friss nagyszemű kékáfonya
A krémhez:
- 2.5 dl zsíros tej
- 4 db nagy tojássárgája
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 csomag Dr. Oetker vaníliás pudingpor
- 1 evőkanál vanília aroma
- 100 ml sűrű 30%-os tejszín
Elkészítés
A tészta elkészítéséhez tegyük konyhai robotgépbe a lisztet, a mandulát, a cukrot, és a vajat. Dolgozzuk össze morzsás állagúra. Miközben a gép dolgozik, adjuk hozzá a tojássárgáját, és 1-2 evőkanál hideg vizet. Borítsuk ki a munkalapra, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.Csomagoljuk a tésztát folpackba, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap vegyük ki a tésztát, és gyúrjuk át. Béleljünk ki egy kivehető aljú piteformát a kinyújtott tésztával, és villával szurkáljuk meg. Tegyünk a tésztára akkora zsírpapírt, hogy a széle lelógjon, és sütőbabot terítsünk el benne. Ezt nevezzük vaksütésnek.
Előmelegített sütőbe téve 15 percig süssük, majd vegyük ki a babot a papírral, és még süssük 10 percig. Ezután hagyjuk hűlni a tésztát.
A tejet a tejszínnel, vaníliaaromával a cukorral, a tojássárgájákkal, és a pudingporral keverjük jól össze habverővel. A tésztán oszlassuk el a megmosott áfonyaszemeket, és öntsük rá a tejes-pudingos keveréket. Süssük 150 fokon 35 percig.