Áfonyás pite - tartelette recept

Áfonyás pite - tartelette
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
1730

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A legkedvesebb sütemények számomra a piték, és tartelették. Az áfonyás az egyik legfinomabb a sok közül, de a banános, körtés, és ananászos sem maradhat el a kedvencem mögött. Sokféle variáció van, többek között a citromos piték, amit még nem elégszer készítettem el. Annyira szépek ezekben a formákban, hogy nem lehet betelni velük. Az idei gyümölcsszezonban többször kerül az asztalra belőlük.

3 személyre

  • Hozzávalók az omlós tésztához:
  • 23 dkg liszt
  • 3 dkg őrölt mandula
  • 2 evőkanál porcukor
  • 14 dkg hideg kockázott vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 20 dkg friss nagyszemű kékáfonya

A krémhez:

  • 2.5 dl zsíros tej
  • 4 db nagy tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 csomag Dr. Oetker vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 100 ml sűrű 30%-os tejszín

Elkészítés

A tészta elkészítéséhez tegyük konyhai robotgépbe a lisztet, a mandulát, a cukrot, és a vajat. Dolgozzuk össze morzsás állagúra. Miközben a gép dolgozik, adjuk hozzá a tojássárgáját, és 1-2 evőkanál hideg vizet. Borítsuk ki a munkalapra, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.Csomagoljuk a tésztát folpackba, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.

Másnap vegyük ki a tésztát, és gyúrjuk át. Béleljünk ki egy kivehető aljú piteformát a kinyújtott tésztával, és villával szurkáljuk meg. Tegyünk a tésztára akkora zsírpapírt, hogy a széle lelógjon, és sütőbabot terítsünk el benne. Ezt nevezzük vaksütésnek.

Előmelegített sütőbe téve 15 percig süssük, majd vegyük ki a babot a papírral, és még süssük 10 percig. Ezután hagyjuk hűlni a tésztát.

A tejet a tejszínnel, vaníliaaromával a cukorral, a tojássárgájákkal, és a pudingporral keverjük jól össze habverővel. A tésztán oszlassuk el a megmosott áfonyaszemeket, és öntsük rá a tejes-pudingos keveréket. Süssük 150 fokon 35 percig.


Áfonyás pite - tartelette recepthez kapcsolódó receptek

Áfonyás pite - tartelette

Áfonyás pite - tartelette

A legkedvesebb sütemények számomra a piték, és tartelették. Az áfonyás az egyik legfinomabb a sok közül, de a banános, körtés, és ananászos sem maradhat el a kedvencem mögött. Sokféle variáció van, többek között a citromos piték, amit…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés