Áfonyás pite tízóraira recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Zamatos, puha, lédús gyümölcsökkel teli sütemény, amely szinte szétolvad a szájban. Hihetetlennek tűnhet, pedig igaz: alig van benne zsiradék, és alacsony a kalóriaértéke.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 40 dkg friss vagy mélyhűtött fekete áfonya
- 7 dkg világosbarna cukor
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 12 dkg lágy vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 1 db tojás fehérje
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
- 35 dkg sütőporral kevert liszt
- 3 dl félzsíros tej
Elkészítés
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Kivajazunk és kilisztezünk egy 33x23 cm-es sütőformát. Egy kis tálban alaposan összekeverünk 30 dkg fekete áfonyát a barna cukorral és a fahéjjal. A többi gyümölcsöt félretesszük.
Elektromos mixerben a porcukorral együtt körülbelül 2 perc alatt nagy sebességen habosra verjük a vajat. Hozzáadjuk a tojást és a tojásfehérjét, és még 2 percig keverjük. Beletesszük a reszelt citromhéjat. Alacsonyra állítjuk a sebességet, és felváltva adagoljuk hozzá a lisztet és a tejet. Közben néhányszor leállítjuk a mixert, és a spatulával visszakaparjuk a tartályba az oldalára felkenődött nyersanyagokat.
A tésztakeverék felét belesimítjuk a sütőformába, és meghintjük a cukros-fahéjas áfonyával. Rákanalazzuk a maradék tésztát, és egyenletesen szétterítjük. Villával megszurkáljuk, majd rászórjuk a félretett fekete áfonyát.
40–45 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e (a tésztába szúrt hústűre vagy fogpiszkálóra már nem tapad semmi). 15 percig hűlni hagyjuk a tepsiben, majd 16 egyenlő részre vágjuk, és melegen vagy langyosan tálaljuk.
Tipp:
• Ez a pite friss málnával vagy földieperrel is nagyon finom. Hangsúlyosabb a déligyümölcsök íze, ha citromhéj helyett reszelt narancshéjat és 2 evőkanálnyi frissen facsart narancslevet teszünk a tésztába.
Miért egészséges?
A fekete áfonya A-, B- és C-vitamint tartalmaz.
A recept tápértéke:
Energia 210 kcal, zsír 7 g (ebből telített 4 g), fehérje 4 g, szénhidrát 36 g, nátrium 146 mg (só 0,37 g), élelmi rost 1 g.