Áfonyás sajttorta pisztáciás omlós tésztával recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 80 perc
Megnézték: |
Legjobban a sajttortákat szeretjük. Az áfonyás az egyik nagy kedvenc. A kislányunokáim is nagyon szeretik az áfonyát, és főleg a kedvükért sütöm. Nem kell vele sokat bajmolódni, gyorsan elkészülhetünk vele akkor is, ha vendéget várunk.
A recept hozzávalói ( személyre)
A pisztáciás omlós tésztához:
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 15 dkg liszt
- 5 dkg pisztácia
- 5 dkg őrölt mandula
- 1 db tojássárgája
A sajtkrémhez:
- 50 dkg mascarpone
- 10 dkg cukor
- 7 dkg tejföl
- 1 db egész tojás
- 2 db tojássárgája
- 2.7 dkg étkezési keményítő
- 1 db citrom reszelt héja és leve
- 2 dkg vaníliás cukor
- 15 dkg áfonya
- 50 dkg mascarpone
- 10 dkg cukor
- 7 dkg tejföl
- 1 db egész tojás
- 2 db tojássárgája
- 2.7 dkg étkezési keményítő
- 1 db citrom reszelt héja és leve
- 2 dkg vaníliás cukor
- 15 dkg áfonya
Elkészítés
A hozzávalókat egy tálban egymásra mérjük, gyors és határozott mozdulatokkal egyneműre gyúrjuk, majd egy fóliába tekerve hűtőben pihentetjük egy órát.
Ezután 5 mm vastagra nyújtjuk és egy pitesütő formába beleformázzuk majd vakon sütjük 10-12 percet 160 fokos sütőben. A maradék tésztából kis leveleket süthetünk, felhasználhatjuk dekorációnak.
Ha a tészta elősütése megtörtént elkészítjük a sajtkrémet.
Minden hozzávalót ismét egy tálban összemérünk, majd kézi habverővel simára keverjük.
A pisztáciás linzerre öntjük, majd 10-15 dkg friss áfonyával megszórjuk a tetejét. 160 fokos sütőben szép aranysárgára sütjük.