Áfonyás túrótorta recept

Áfonyás túrótorta
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
6531

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A gyorsan elkészíthető, ám annál finomabb morzsatészta alaphoz pompás töltelék dukál: tejszínes krémsajtos-túrós krémbe merített áfonyaszemek.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 3 db tojás
  • 25 dkg tehéntúró
  • 6 dkg vaj
  • 1 csipetnyi só
  • 1 db citrom lereszelt héja
  • 12 dkg porcukor
  • 15 dkg áfonya
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 20 dkg natúr tejszínes krémsajt
  • 4 kiskanál étkezési keményítő
  • 12 dkg omlós keksz vagy kétszersült

A díszítéshez:

  • 5 dkg áfonya
  • mentalevélkék
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-asfokozat) előmelegítjük. A sütőforma alját kibéleljük sütőpapírral. A vajat kis lángon megolvasztjuk.

A kekszet turmixgépben összetörjük, vagy fagyasztózacskóba tesszük, és a lezárt tasakban nyújtófával szétmorzsoljuk.

A kekszmorzsát összekeverjük a zabpehellyel és az olvasztott vajjal, a sütőforma aljára terítjük, és kissé belenyomkodjuk. A sütőformát félretesszük.

Kettéválasztunk 2 tojást. A krémsajtot turmixgépben kikavarjuk, azután a tehéntúróval, az egész tojással,a tojások sárgájával, az étkezési keményítővel és a citromhéjjal együtt tálba tesszük. Az egészet alaposan összedolgozzuk.

A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük. Apránként hozzászitáljuk a porcukrot, és addig verjük, amíg a massza szép fényes nem lesz, és olyan kemény, hogy a habverő nyoma megmarad benne. A tojáshab felét a túrós krémbe forgatjuk, majd óvatosan belekeverjük az áfonyát, végül a tojáshab másik felét is.

A keveréket az előkészített tortasütőbe töltjük, és 30 percig sütjük. Ekkor sütőpapírral vagy alufóliával letakarjuk, és a sütőt 160 °C-ra (légkeveréses sütő 140 °C, gázsütő 1–2-es fokozat) kapcsolva még kb. 1 órára visszatesszük, hogy a közepe is át süljön. Az elzárt sütőben 30 percig pihenni hagyjuk, közben a sütő ajtaját résnyire kinyitjuk.

Ezután a tortát rácson kihűtjük, és tálalásig a hűtőben tároljuk. Miután kivesszük a hűtőből, óvatosan kiemeljük a formából, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.

A tortát tálalótálra tesszük. Áfonyával és mentalevélkékkel díszítjük, s porcukorral meghintjük.

Tipp:

Túrótorta piros gyümölcsökkel - A tortát a recept szerint készítjük, de áfonya helyett piros gyümölcsös keverékkel ízesítjük. Először 6 dkg cukrot 1,2 dl vízzel felfőzünk, és addig melegítjük, amíg a cukor felolvad. Beledobunk 17 dkg kimagozott meggyet, és 3 perc alatt puhára pároljuk. Habszedő kanállal kivesszük a meggyet. 1 evőkanál étkezési keményítőt elkeverünk 1 evőkanál meggy- vagy narancslikőrben, a lábasban maradt léhez adjuk, és a folyadékot fedő nélkül, körülbelül 2 perc alatt besűrítjük. 5 percig hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a meggyet, valamint 12 dkg málnát és 12 dkg vékonyan felszeletelt apró szemű epret. Kihűtjük, és a túrótortára terítjük.


Áfonyás túrótorta recepthez kapcsolódó receptek

Áfonyás túrótorta

Áfonyás túrótorta

A gyorsan elkészíthető, ám annál finomabb morzsatészta alaphoz pompás töltelék dukál: tejszínes krémsajtos-túrós krémbe merített áfonyaszemek.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés