Áfonyazselés ananásztorta recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 85 perc
Megnézték: |
Az érett ananászt arról lehet felismerni, hogy koronájának belső levelei könnyen leválnak, és a gyümölcs erőteljes, finom illatot áraszt.
A recept hozzávalói ( személyre)
A tésztához:
- 25 dkg liszt, egy kevés a formázáshoz
- 3 evőkanál cukor
- 12.5 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1 db citrom
- 1 db tojás
- zsiradék a sütőformához
A tetejére:
- 1 db tojássárgája
- 2 db tojás
- 7 dkg cukor
- 12 dkg habtejszín
- 2.5 dl almalé
- 1 db friss ananász
- 1 db vaníliarúd
- 3 dkg darabolt mandula
- 4 evőkanál vörös áfonyazselé
- 1 tasak fehér tortamáz
Elkészítés
Az omlós tésztához először megmossuk és szárazra töröljük a citromot. A héjából 1 kiskanálnyit lereszelünk. Azután a lisztet, a sót, a cukrot, a vajat, a tojást és a citromhéjat 2-3 evőkanál vízzel együtt egy tálba tesszük és összekeverjük.
Elektromos kézi mixer dagasztókarjával vagy robotgépben jólösszegyúrjuk a tésztát. Belisztezzük a kezünket, és még néhány percig gyúrjuk, amíg a tészta fényesen csillogni nem kezd. Folpakba csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.
A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük, a sütőformát kikenjük. A tésztát kerek lappá nyújtjuk és a formába tesszük, miközben kialakítunkegy 2 cm magas peremet.
Mielőtt a gyümölcsöt a tetején elrendezzük, tojássárgájával megkenjük a tortalapot. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, és kikaparjuk a belsejét. A tojásokat 4,5 dkg cukorral, a vaníliával és a tejszínnel tálban kikeverjük, és a krémet a tortalapra simítjuk. Az előmelegített sütőben 25 perc alatt kisütjük.
Közben az ananászt meghámozzuk, eltávolítjuk a torzsáját és felszeleteljük. Kivesszük a tortalapot a sütőből, hűlni hagyjuk, majd rátesszük az ananászkarikákat.
Az ananászkarikák közepébe egy kiskanálnyi áfonyazselét teszünk.
Az almalével és a maradék cukorral elkészítjük a tortamázat a tasakon feltüntetett útmutatás szerint. Bevonjuk vele az ananásztortát, és a szélét azonnal körbeszórjuk mandulaforgáccsal.
Tipp:
A tortát konzerv ananászkarikákkal is elkészíthetjük. Ebben az esetben a tortabevonatot a konzerv levéből és zselatinból magunk is kikeverhetjük. Kimérünk 2,5 dl ananászlevet, amelyből 0,5 dl-t egy kis lábasban felforrósítunk, és 4, előzőleg beáztatott, kinyomkodott zselatinlapot feloldunk benne. A forró zselésítő folyadékot gyorsan a maradék ananászléhez keverjük. Mihelyt a folyadék dermedni kezd, bevonjuk vele a tortát.