Áfonyazselés ananásztorta recept

Áfonyazselés ananásztorta
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

85 perc

Megnézték:
1829

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az érett ananászt arról lehet felismerni, hogy koronájának belső levelei könnyen leválnak, és a gyümölcs erőteljes, finom illatot áraszt.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 25 dkg liszt, egy kevés a formázáshoz
  • 3 evőkanál cukor
  • 12.5 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 db citrom
  • 1 db tojás
  • zsiradék a sütőformához

A tetejére:

  • 1 db tojássárgája
  • 2 db tojás
  • 7 dkg cukor
  • 12 dkg habtejszín
  • 2.5 dl almalé
  • 1 db friss ananász
  • 1 db vaníliarúd
  • 3 dkg darabolt mandula
  • 4 evőkanál vörös áfonyazselé
  • 1 tasak fehér tortamáz

Elkészítés

Az omlós tésztához először megmossuk és szárazra töröljük a citromot. A héjából 1 kiskanálnyit lereszelünk. Azután a lisztet, a sót, a cukrot, a vajat, a tojást és a citromhéjat 2-3 evőkanál vízzel együtt egy tálba tesszük és összekeverjük.

Elektromos kézi mixer dagasztókarjával vagy robotgépben jólösszegyúrjuk a tésztát. Belisztezzük a kezünket, és még néhány percig gyúrjuk, amíg a tészta fényesen csillogni nem kezd. Folpakba csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.

A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük, a sütőformát kikenjük. A tésztát kerek lappá nyújtjuk és a formába tesszük, miközben kialakítunkegy 2 cm magas peremet.

Mielőtt a gyümölcsöt a tetején elrendezzük, tojássárgájával megkenjük a tortalapot. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, és kikaparjuk a belsejét. A tojásokat 4,5 dkg cukorral, a vaníliával és a tejszínnel tálban kikeverjük, és a krémet a tortalapra simítjuk. Az előmelegített sütőben 25 perc alatt kisütjük.

Közben az ananászt meghámozzuk, eltávolítjuk a torzsáját és felszeleteljük. Kivesszük a tortalapot a sütőből, hűlni hagyjuk, majd rátesszük az ananászkarikákat.

Az ananászkarikák közepébe egy kiskanálnyi áfonyazselét teszünk.

Az almalével és a maradék cukorral elkészítjük a tortamázat a tasakon feltüntetett útmutatás szerint. Bevonjuk vele az ananásztortát, és a szélét azonnal körbeszórjuk mandulaforgáccsal.

Tipp:

A tortát konzerv ananászkarikákkal is elkészíthetjük. Ebben az esetben a tortabevonatot a konzerv levéből és zselatinból magunk is kikeverhetjük. Kimérünk 2,5 dl ananászlevet, amelyből 0,5 dl-t egy kis lábasban felforrósítunk, és 4, előzőleg beáztatott, kinyomkodott zselatinlapot feloldunk benne. A forró zselésítő folyadékot gyorsan a maradék ananászléhez keverjük. Mihelyt a folyadék dermedni kezd, bevonjuk vele a tortát.


Áfonyazselés ananásztorta recepthez kapcsolódó receptek

Áfonyazselés ananásztorta

Áfonyazselés ananásztorta

Az érett ananászt arról lehet felismerni, hogy koronájának belső levelei könnyen leválnak, és a gyümölcs erőteljes, finom illatot áraszt.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés