Almaboros sertésragu vörös káposztával recept

Almaboros sertésragu vörös káposztával
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

155 perc

Megnézték:
1397

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Hűvös őszi napokon különösen jólesik ez a finom, laktató ragu, amelyet a lassú főzés tesz tökéletessé. Kísérletezzen különböző almafajtákkal: a Granny Smith fanyarkás és pikáns, a Golden zamatosabb és édesebb.

6 személyre

  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 45 dkg sovány kicsontozott sertéslapocka, falatnyi darabokra vágva
  • 2 db felaprított, vöröshagyma
  • 2 db meghámozott, kimagozott és kockára vágott alma
  • 1 db kockára vágott sárgarépa
  • 2 evőkanál mazsola
  • 4.5 dl almabor
  • 2.25 dl mérsékelten sózott csirkealaplé
  • 2 db babérlevél
  • 0.25 kiskanál friss kakukkfűlevél
  • 1 csipetnyi őrölt fahéj
  • 1 csipetnyi őrölt szegfűbors
  • 12 db kimagozott aszalt szilva
  • 0.5 fej apróra vágott vörös káposzta
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 45 dkg kagylótészta
  • 2 evőkanál felaprított petrezselyemzöld
  • bors ízlés szerint

Elkészítés

Egy lábasban felhevítjük az olajat, beletesszük a feldarabolt sertéshúst, és addig pirítjuk, amíg kezd megbarnulni. Hozzáadjuk a hagymát, és időnként megkeverve enyhén megpirítjuk.

Hozzáadjuk az almát, a sárgarépát, a mazsolát, a csirkealaplét, az almabort, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a fahéjat és a szegfűborsot. Felforraljuk, majd takaréklángon, fedő alatt 1 óra hosszat csendesen főni hagyjuk.

Belekeverjük a szilvát és a vörös káposztát, majd lefedjük. Újabb 1 óra hosszat főzzük lassú tűzön, amíg a hús megpuhul.

Hozzáadjuk a paradicsompürét, tetszés szerint borsozzuk, éslefedve, csendesen tovább főzzük, amíg elkészítjük a tésztát.

A tésztát – a csomagoláson feltüntetett idő alatt – éppen csak puhára (al dente) főzzük.

Leszűrjük a főtt tésztát, és 6 mélytányérba szedjük. Rámerjük az almaboros sertésragut. A tetejére petrezselymet szórunk, és tálaljuk.

Tipp:

Káposztás céklaleves: Az alaplé mennyiségét 1 literre növeljük. A 3. lépésben beleteszünk 3-4 lereszelt, főtt céklát, 1 evőkanálnyi cukrot és 1 citrom levét. Ellenőrizzük, hogy az édes-savanyú ízek aránya megfelelő- e. A levest a mélytányérokba szedett kagylótésztára merjük. A tetejére egy púpozott kanálnyi zsírszegény joghurtot és egy csipetnyi kaprot teszünk.

Miért egészséges?

• Az állattenyésztők egyre soványabb sertéseket nevelnek, ezért ma a sertéshús sokkal kevésbé zsíros, mint hajdanán. Ugyanakkor megnőtt benne a hasznos, többszörösen telítetlen zsírsavak aránya. A sovány sertéshús átlagos zsírtartalma 3,5 százalék, vagyis nagyjából azonos a bőr nélküli csirkemellével. A szilva hasznos mennyiségű káliumot, vasat és B6-vitamint tartalmaz. Ugyanakkor megfelelő mennyiségű élelmi rost is van benne.

A recept tápértéke:

Energia 468 kcal, zsír 8 g (ebből telített 2 g), fehérje 27 g, szénhidrát 73 g, nátrium 134 mg (só 0,33 g), élelmi rost 5 g., Hasznos káliumforrás (792 mg)


Almaboros sertésragu vörös káposztával

Almaboros sertésragu vörös káposztával

Hűvös őszi napokon különösen jólesik ez a finom, laktató ragu, amelyet a lassú főzés tesz tökéletessé. Kísérletezzen különböző almafajtákkal: a Granny…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés