Almaboros sertésragu vörös káposztával

Almaboros sertésragu vörös káposztával

Hűvös őszi napokon különösen jólesik ez a finom, laktató ragu, amelyet a lassú főzés tesz tökéletessé. Kísérletezzen különböző almafajtákkal: a Granny Smith fanyarkás és pikáns, a Golden zamatosabb és édesebb.

6 személyre

  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 45 dkg sovány kicsontozott sertéslapocka, falatnyi darabokra vágva
  • 2 db felaprított, vöröshagyma
  • 2 db meghámozott, kimagozott és kockára vágott alma
  • 1 db kockára vágott sárgarépa
  • 2 evőkanál mazsola
  • 4.5 dl almabor
  • 2.25 dl mérsékelten sózott csirkealaplé
  • 2 db babérlevél
  • 0.25 kiskanál friss kakukkfűlevél
  • 1 csipetnyi őrölt fahéj
  • 1 csipetnyi őrölt szegfűbors
  • 12 db kimagozott aszalt szilva
  • 0.5 fej apróra vágott vörös káposzta
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 45 dkg kagylótészta
  • 2 evőkanál felaprított petrezselyemzöld
  • bors ízlés szerint
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Egy lábasban felhevítjük az olajat, beletesszük a feldarabolt sertéshúst, és addig pirítjuk, amíg kezd megbarnulni. Hozzáadjuk a hagymát, és időnként megkeverve enyhén megpirítjuk.

Hozzáadjuk az almát, a sárgarépát, a mazsolát, a csirkealaplét, az almabort, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a fahéjat és a szegfűborsot. Felforraljuk, majd takaréklángon, fedő alatt 1 óra hosszat csendesen főni hagyjuk.

Belekeverjük a szilvát és a vörös káposztát, majd lefedjük. Újabb 1 óra hosszat főzzük lassú tűzön, amíg a hús megpuhul.

Hozzáadjuk a paradicsompürét, tetszés szerint borsozzuk, éslefedve, csendesen tovább főzzük, amíg elkészítjük a tésztát.

A tésztát – a csomagoláson feltüntetett idő alatt – éppen csak puhára (al dente) főzzük.

Leszűrjük a főtt tésztát, és 6 mélytányérba szedjük. Rámerjük az almaboros sertésragut. A tetejére petrezselymet szórunk, és tálaljuk.