Almarózsa

Almarózsa

Régóta kacérkodom a dekoratív Almarózsa elkészítésével, most végre rászántam magam és megszületett. Elsőre így sikerült:). Piros héjú almával váltakozva talán még szebb. Aki szereti a fahéj ízét, fahéjas porcukorral hintse meg.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 0.5 csomag bolti vajas leveles tészta (25 dkg)
  • 8 db nagy zöldalma
  • 1 liter víz
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom leve
  • 3 evőkanál porcukor
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Az almákat megmossuk, tetejét-alját levágjuk, azt megesszük, a többi részét 8-8 vékony karikára szeljük, a magházakat kiszúrjuk. A vizet felforraljuk, beleszórjuk a 4 evőkanál cukrot, majd 2-3 percre beletesszük az almaszeleteket. Ennyi idő alatt könnyen feltekerhetővé puhulnak. Beleöntjük a citrom levét, majd hideg vízbe állítva az edényt hűlni hagyjuk.

A kellően puha, de nem szétfőtt almakarikákat alaposan lecsepegtetjük. A citromos almalevet ásványvízzel a háromszorosára hígítjuk, üvegkancsóban az asztalra helyezzük és megisszuk:). Közben a vajas tésztát lisztezett asztalon vagy deszkán gáztepsi nagyságúra nyújtjuk. Megszórjuk a 3 evőkanál cukor és vanillin cukor keverékével, nyújtófával kissé belesodorjuk. Derelyevágóval 8 darab kb. 3 cm széles csíkra vágjuk.

A 8-8 almaszeletet kevés átfedéssel ráfektetjük, hogy legalább a fél felső körszelet ne érintkezzen a tésztával, majd jobb kezünk felől balra feltekerjük - se nem szorosan, se nem lazán. A tészta végét félbetört fogvájóval rögzítjük, talpukra állítva sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, felül kissé széthúzogatjuk az almarózsa szirmokat. Forró, 220 fokos sütőben 30 percig sütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghintjük.