Almás-almaboros csirkemell

Almás-almaboros csirkemell

A csirkemellszeleteket pompás tejszínes mártással tálaljuk, amely almabor ízű, és barna cukorral karamellizált almát tartalmaz.

2 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 db mogyoróhagyma
  • 2 db piros héjú kemény alma
  • 2 db csirkemell
  • 1.5 dl száraz almabor
  • 2 kiskanál Worcester szósz
  • 2 evőkanál főzőtejszín
  • só és fekete bors
  • 0.5 evőkanál barna cukor
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Serpenyőben vagy lábosban alacsony hőfokon felmelegítjük az olajat és a vajat.

A hagymát megtisztítjuk és apróra összevágjuk. A serpenyőbe tesszük, a hőmérsékletet kissé megemeljük, és 3–4 perc alatt időnként megkeverve puhára pároljuk.

Közben az almát megmossuk, szárazra töröljük és négyfelé vágjuk. A magházakat eltávolítjuk, és az almanegyedeket felszeleteljük. A hagymához tesszük és megszórjuk a barnacukorral. Viszonylag magas hőfokon addig pirítjuk, míg a cukor megolvad és a keverék aranybarna színű lesz. Hússütő lapáttal kiszedjük a serpenyőből és félretesszük.

Szükség esetén még egy kis olajat teszünk a serpenyőbe. Beletesszük a csirkemelleket és viszonylag magas hőfokon kb. 6 percig sütjük, míg aranybarna színt nem kap, közben egyszer megfordítjuk a húsdarabokat.

Az almabort a húsra öntjük. Felforraljuk, és a csirkemelleket fedő nélkül, időnként megkevergetve, egyszer megfordítva 8–10 percig pároljuk, míg jól át nem sülnek. Erről úgy győződhetünk meg, hogy beleszúrunk egy hústűt: ha átlátszó lé jön a húsból, akkor átsült.

Amíg a hús készül, a Worcester szószt és a tejszínt összekeverjük, megsózzuk és megborsozzuk. Hozzáadjuk a hagymát meg az almát, és még 1–2 percig melegítjük, de már nem forraljuk.