Almás-diós rácsos pite recept

Almás-diós rácsos pite
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Alexandrusz

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
2019

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Gyors, könnyű vendégváró, finom nasi az őszi hűvös időben. Ha már unod az almás pitét, próbáld ki ezt!

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db egész tojás a kenéshez

Töltelék:

  • 1 kg alma
  • 3 evőkanál kristály/barna cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 0.5 dl víz
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 3 marék dió

Elkészítés

A cukrot és a lisztet összekeverjük egy tálba, majd a feldarabolt margarint a kezeink közt elmorzsolva hozzákeverjük. A tojássárgáját hozzáadva omlós tésztát gyúrunk belőle.

Cipó alakúra formázzuk, majd folpackba tekerve legalább 30 percre a hűtőbe tesszük. Addig elkészítjük a tölteléket.

Az almát megpucoljuk, és a magházat eltávolítva apró kockákra vágjuk egy lábosba. Megszórjuk a cukorral, majd a fahéjjal, jól átkeverjük, és közepes lángon feltesszük párolni. Mikor már levet engedett az alma, a keményítőt fél dl vízzel elkeverve hozzáöntjük. Ez gyorsan besűríti, egyet rottyantunk rajta, majd hagyjuk hűlni.

Ha a tészta kész, lisztezett deszkán a 3/4 részét kinyújtjuk, a másik negyed részt félretesszük – ez lesz majd a rács a tetején. A nagyobb részt akkorára nyújtjuk, hogy a pite formánál nagyobb legyen, és kibéleljük vele úgy, hogy az oldalára is jusson. A formát nem kell semmilyen zsiradékkal előkenni, mivel a tésztánk zsíros, nem fog letapadni, leégni.

Ezután megszurkáljuk villával az alját, hogy a gőz tudjon majd távozni, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütjük a pitetésztát.

Miután kicsit kiszáradt a tészta (nem baj, ha világos!), akkor pakolhatjuk bele a tölteléket, majd a durvára aprított diót szórjuk a tetejére.

Jöhet a maradék tészta. Kinyújtjuk, és kb 1.5 cm csíkokat vágunk belőle, és berácsozzuk a tetejét. A felvert tojással megkenjük, majd mehet vissza a sütőbe szintén 15-20 percre, míg aranybarnára nem pirul. Tálaláskor ízlés szerint lehet porcukrozni. Ne melegen vágjuk fel, mert szét fog esni, hagyjuk langyosra hűlni!


Almás-diós rácsos pite recepthez kapcsolódó receptek

Almás-diós rácsos pite

Almás-diós rácsos pite

Gyors, könnyű vendégváró, finom nasi az őszi hűvös időben. Ha már unod az almás pitét, próbáld ki ezt!

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés