Almás-szedres omlett recept

Almás-szedres omlett

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

20 perc

Megnézték:
1477

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt a könnyű, édes omlettet közvetlenül tálalás előtt süssük meg, de egy órával korábban előkészíthetjük egészen a recept második lépéséig. Egyszerű, mégis élvezetes desszert, amely jólesik a késő nyári, kora őszi napokon.

2 személyre

  • 2 db ropogós alma
  • 5 dkg szeder
  • 0.5 kávéskanál szegfűbors
  • 13 evőkanál porcukor
  • 2 db tojás
  • 0.5 db narancs finomra reszelt héja
  • 0.5 kávéskanál vaníliaeszencia
  • 2 dkg vaj
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • 2 evőkanál joghurt

Elkészítés

Hámozzuk meg az almát, távolítsuk el a magházát, és vastagon szeleteljük fel. Dobjuk egy kis lábasba, és adjuk hozzá a szedret, a szegfűborsot és 1 evőkanál porcukrot. Időnként rázogatva a lábast, fedő alatt melegítsük óvatosan 2-3 percig. Közben az alma levet ereszt, a cukor elolvad. Vegyük le a tűzhelyről, és tartsuk melegen.

Üssük fel és válasszuk szét a tojásokat. A tojássárgákat, a maradék 3 evőkanálnyi cukrot, a narancshéjat és a vaníliaeszenciát tegyük egy tálba, és keverjük habosra.

Egy másik tálban vagy üstben verjünk a tojásfehérjékből lágy habot. Egy nagy kanállal forgassuk a tojáshabot a tojássárgájás keverékbe.

Melegítsük elő a grillsütőt közepes fokozaton. Olvasszuk meg a vajat egy 20 cm átmérőjű serpenyőben. Borítsuk bele a tojásos keveréket, terítsük szét egyenletesen, és a tűzhelyen süssük óvatosan 2-3 percig, hogy az alja megszilárduljon és aranybarnára piruljon.

Tegyük a serpenyőt a grillsütőbe, és grillezzük 1-2 percig. Az omlett megemelkedik, és a teteje megszilárdul.

A gyümölcskeveréket tegyük az omlettre, amit azután hajtsunk félbe. Szórjuk meg kristálycukorral, és toljuk vissza a sütőbe, hogy a cukor karamellizálódjon. Vágjuk ketté az omlettet, és tálaljuk joghurttal díszítve.

Tipp:

• Helyettesítsük az almát és a fekete szedret 15 dkg kimagozott cseresznyével. Szórjuk meg 1 evőkanál porcukorral, dobjunk rá csillagánizst vagy babérlevelet, és hagyjuk állni, amíg levet nem ereszt. Süssük meg az omlettet az alaprecept szerint, de a vaníliaeszencia helyett tegyünk bele tömény mandulaeszenciát. Készítsünk karamellizált almás omlettet. Olvasszunk fel 2 dkg vajat, tegyünk bele 2 felszeletelt desszertalmát, és szórjunk rá 2 dkg barna cukrot. Süssük 4-6 percig, kavargatva, amíg megolvad és karamellizálódik. Szórjuk rá 1 citrom finomra reszelt héját, majd töltsük meg vele az alaprecept szerint elkészített omlettet.

Miért egészséges?

• A szeder és más kék vagy sötétlila gyümölcsök a flavonoidoktól kapják a színüket, amelyek erőteljes antioxidáns vegyületek, s csökkentik a szívkoszorúér-elmeszesedés kockázatát. Ebben a receptben rétesalma helyett desszertalmát használunk, mert azt nem kell sokáig főzni, s így alakján és állagán kívül tápértékének nagy részét is megőrzi. A desszertekhez használt sózatlan vaj nátriumtartalma csak 11 mg/100 g, összehasonlítva a sózott vajjal, melynek nátriumtartalma 750 mg/100 g.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 309 kcal, fehérje 10 g, zsír 16 g (ebből, telített 8 g), szénhidrát 33 g, (ebből cukor 33 g), rost 3 g, B12-vitamin, A-vitamin, B2-, C-, E-vitamin, folsav, niacin, kalcium, réz, vas, szelén, cink


Almás-szedres omlett

Almás-szedres omlett

Ezt a könnyű, édes omlettet közvetlenül tálalás előtt süssük meg, de egy órával korábban előkészíthetjük egészen a recept második lépéséig.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés