Almás-túrós béles

Almás-túrós béles

Az almás sütemények egyik változata. Igen gazdagon lehet variálni a hozzávalókat, csak fantázia kell hozzá.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg ráma margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 db tojássárgája
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • 1 db tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 3 db tojás
  • 2 db tojásfehérje
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 4 lapos evőkanál búzadara
  • 6 evőkanál baracklekvár
  • 5 dkg darált dió (dejó is jó)
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola vagy aszalt gyümölcs

Az almához:

  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • citromlé
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tészta hozzávalóiból linzertészta alapot készítünk, két részre osztjuk, de az egyik fele egy kicsit nagyobb legyen, ez lesz az alsó lap. Úgy nyújtjuk vékonyra, hogy a tepsi oldalát is kibéleljük egy kissé. Megkenjük a lekvárral, rászórjuk a diót, vagy a dejót, erre kerül a megpárolt alma, majd a túrókrém. A túróval elkeverjük a 3 tojás sárgáját, a búzadarát, a reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, a cukrot, és a csipet sóval, jó keményre vert öt tojás habját.

Mielőtt a túrót rátennénk, osszuk el rajta a mazsoláz, vagy az aszalt gyümölcsöket. Én itt fekete- és vörös áfonyát használtam. A legvégén rákerül a kisodort tészta. Villával megszurkáljuk, lekenjük a felvert tojással, és kb. fél órára betesszük sülni, az előmelegített sütőbe. Szép pirosra sütjük. Tálalásnál, kockára vágjuk, és finoman megszórjuk vaníliás porcukorral. Jó étvágyat kívánok hozzá!!