Almás áfonyatorta recept

Almás áfonyatorta
4 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
1511

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ősszel, amikor a savanykás-porhanyós alma érik, vétek lenne kihagyni ezt a tortát. Az almás-áfonyás töltelék helyett ugyanakkor kipróbálhatjuk egyszer finom birsalmakompóttal is.

1 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 7.5 dkg liszt
  • 7.5 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 1 kiskanál mézeskalácsfűszer
  • 1 csipet só
  • 7.5 dkg hideg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája

A töltelékhez:

  • 50 dkg savanykás alma
  • 10 dkg áfonya
  • 5 dkg barna cukor
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 csipet reszelt szerecsendió
  • tojásfehérje
  • vaníliafagylalt, vagy félkeményre felvert tejszínhab a tálaláshoz, tetszés szerint

Elkészítés

A tésztához a kétféle lisztet, a mézeskalácsfűszert és a sót egy nagy tálba tesszük. A vajat darabokra vágjuk és összedolgozzuk a lisztes keverékkel, miközben a tésztát a két tenyerünk között finomra morzsoljuk. Ezután beledolgozzuk a porcukrot is.

A tojássárgáját 1 evőkanál hideg vízzel elkeverjük, a tésztához öntjük, és addig gyúrjuk, amíg lágy masszát nem kapunk. Szükség szerint adunk még hozzá néhány csepp vizet. A tésztából cipót formálunk, folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.

A sütőt 190 °C-ra (légkeveréses sütő 170 °C, gázsütő 3-as fokozat) előmelegítjük. Meghámozzuk az almát, kivágjuk a magházát, vékony gerezdekre szeljük, és hozzáadjuk az áfonyát. A cukrot összekeverjük a fahéjjal és a szerecsendióval, 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle, a többit pedig a gyümölcsökhöz elegyítjük.

A tésztát a tepsi méretére vágott sütőpapíron 30 cm átmérőjű, vékony, kerek lappá nyújtjuk. Bekenjük a tojásfehérjével, és a sütőpapírral együtt a tepsibe emeljük.

A gyümölcskeveréket a tésztalap közepére halmozzuk, miközben a peremén egy 10 cm-es sávot szabadon hagyunk. A tészta szélét köröskörül a töltelékre hajtjuk, a külső oldalát a maradék tojásfehérjével bekenjük, és rászórjuk a félretett fahéjas-cukros keveréket.

A tortát 30–35 percig sütjük, amíg aranybarnára pirul, és az almák is megpuhulnak. Melegen tálaljuk, és ízlés szerint vaníliafagylalttal vagy félkeményre felvert tejszínhabbal kínáljuk.

Tipp:

Ha ropogósabban szeretjük a tortát, vékonyan szórjuk be zabpehellyel a munkalapot, nyújtsuk ki rajta a tésztát, és a zabpelyhes oldalával lefelé tegyük a sütőpapírra. Almás szedertorta - A fenti süteményt szederrel is elkészíthetjük. A gyümölcsöt cukorral és 1 kiskanál mézeskalácsfűszerrel összekeverjük,és egy kisebb, 22 cm átmérőjű tortaformába töltjük. A sütőforma karimáját vízzel bekenjük. A tésztát a belisztezett munkalapon a formának megfelelő méretre nyújtjuk, és betakarjuk vele a gyümölcsöket. A szélét jól lenyomkodjuk, majd a hüvelyk- és mutatóujjunk közé csippentve, körös-körül hullámosra mintázzuk. A tetejét bekenjük tojásfehérjével, 1 kiskanál cukrot és 1 késhegynyi mézeskalácsfűszert szórunk rá.A 190 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütő 170 °C, gázsütő 3-as fokozat) 30 perc alatt aranybarnára sütjük.


Almás áfonyatorta recepthez kapcsolódó receptek

Almás áfonyatorta

Almás áfonyatorta

Ősszel, amikor a savanykás-porhanyós alma érik, vétek lenne kihagyni ezt a tortát. Az almás-áfonyás töltelék helyett ugyanakkor kipróbálhatjuk egyszer finom birsalmakompóttal is.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés