Almás gombóc recept
Beküldő: Gizi Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Az almából nem csak pitét, de gombócot is készíthetünk.
- 0.5 kg alma
- 2 db tojás
- 2 evőkanál méz
- 1 kávéskanál fahéj
- 8 evőkanál búzadara
- citromlé
- 1 evőkanál cukor
Forgatáshoz:
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 3 evőkanál olaj
Tálaláshoz:
- fahéjjal összekevert porcukor
- tejföl
Elkészítés
Az almákat meghámozni és egy nagyobb lyukú reszelőn lereszelni, majd kissé kinyomkodni a levét.
Ezután hozzákeverni a mézet, az egész tojásokat, a búzadarát, a fahajat és a cukrot. Ha lágynak találnánk a masszát, akkor még kicsi búzadarát lehet tenni hozzá, hogy formázható masszát kapjunk.
Ezután hagyjuk kb. fél órát pihenni, majd vizes kézzel gombócokat formálni belőle.
Egy edénybe bőséges vizet önteni, és egy citrom levét belenyomni, majd felforralni.
Amikor már forr, óvatosan belehelyezni a gombócokat és megvárni hogy feljöjjenek a víz tetejére, majd még 1-2 percig főzni.
Végül szűrőkanállal kiszedni, és pirított zsemlemorzsába forgatni.
Az olajon kevergetve, szép barnára pirítani a zsemlemorzsát, majd beleforgatni a gombócokat.
Fahéjas porcukorral megszórva, és tejföllel meglocsolva tálalni.