Almás gyűrűkalács recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
Ennek a tésztának az érdekessége az elkészítésében rejlik. Frissen a legfinomabb. A konyha megtelik a fahéj illatával, és télen, kakaóval vagy forró teával vacsorára a legjobb élvezet!
- 5 dkg friss élesztő
- 40 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- 2.5 dl tej
- 3 szem közepes alma
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 10 dkg barna nádcukor
A kenéshez:
- 1 db tojássárgája
- 1 evőkanál tej
Elkészítés
Az élesztőt felfuttatjuk, a lisztet összeszitáljuk a cukorral, sóval, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt.
Langyos tej hozzáadásával dagasztjuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
Ha a tészta megkelt, kissé átgyúrjuk, és kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.A tésztából 8-9 cm átmérőjű korongokat szaggatunk pogácsaszaggatóval. Az almának kiszúrjuk a magházát, és felszeleteljük úgy fél cm-es vastagságúra. Egy hosszúkás formát (21x12) kivajazzuk vastagon, és lisztezzük. Rétegezzük a tésztát az almát felváltva úgy hogy megkenjük a tészta mindkét oldalát olvasztott vajjal, szórjuk meg a tetejét fahéjas barna cukorral, majd helyezzünk közéje almakarikát. Folytassuk addig a rétegezést, amíg nem telik meg a forma az utolsó réteg tészta legyen. Fektessük vissza a formát a talpára, kenjük meg a tészta tetejét tojássárgájával elkevert tejjel, és hagyjuk kb. fél óráig pihenni. Előmelegített sütőben légkeveréses 165 fokon süssük 50 percig. Ha nagyon pirulna a teteje akkor fóliával takarjuk le.