Almás lepény recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 125 perc
Megnézték: |
Ez a kelt tésztából készült almás lepény frissen a legízletesebb – ezért ajánlatos még a sütés napján elfogyasztani. Ínyencek egy kis tejszínhabot is tehetnek rá.
A recept hozzávalói ( személyre)
A tésztához:
- 12 dkg cukor
- 2.5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 1 db tojás
- 6 dkg vaj
- 1 csipet só
A tetejére:
- 1 db citrom reszelt héja és leve
- 1 kg borízű alma
- 3 db kétszersült
- 10 dkg mazsola vagy más aszalt gyümölcs
- 1 kiskanál fahéj
- 5 dkg apróra vágott mogyoró
Elkészítés
A kovászhoz 1 kiskanál cukrot 3 evőkanál langyos tejjel összekeverünk. Felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, és a közepén kialakítunk egy kis mélyedést. beleöntjük az élesztős tejet, és rászórunk egy kevés lisztet. Szobahőmérsékleten kb. 20 percig kelesztjük, amíg repedések nem keletkeznek a felszínén.
Összedolgozzuk a maradék tejjel, a tojással, a vajjal, 6,5 dkg cukorral és a sóval, és hólyagosra gyúrjuk a tésztát. Belegyúrjuk a citromhéjat és a citromlé felét, majd letakarva 40 percig kelesztjük.
Kivajazzuk a tepsit, és kinyújtjuk rajta a tésztát. A sütőt 190 °C-ra (légkeveréses sütő 170 °C, gázsütő 3-as fokozat) előmelegítjük. Meghámozzuk az almát, magházát kivágjuk, húsát vékony gerezdekre szeljük, a tésztára rakjuk, és rászórjuk a maradék cukor felét.
Szétmorzsoljuk a kétszersültet, és a morzsát megpirítjuk. A mazsolával vagy az apróra vágott aszalt gyümölcsökkel elkeverve az almára szórjuk. Még 20 percig kelesztjük. A fahéjat, a maradék cukrot és az aprított mogyorót összekeverve a tésztára hintjük. Előmelegített sütőben kb. 55 percig sütjük.