Almás lepény recept

Almás lepény

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

125 perc

Megnézték:
2251

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a kelt tésztából készült almás lepény frissen a legízletesebb – ezért ajánlatos még a sütés napján elfogyasztani. Ínyencek egy kis tejszínhabot is tehetnek rá.

1 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 12 dkg cukor
  • 2.5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 6 dkg vaj
  • 1 csipet só

A tetejére:

  • 1 db citrom reszelt héja és leve
  • 1 kg borízű alma
  • 3 db kétszersült
  • 10 dkg mazsola vagy más aszalt gyümölcs
  • 1 kiskanál fahéj
  • 5 dkg apróra vágott mogyoró

Elkészítés

A kovászhoz 1 kiskanál cukrot 3 evőkanál langyos tejjel összekeverünk. Felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, és a közepén kialakítunk egy kis mélyedést. beleöntjük az élesztős tejet, és rászórunk egy kevés lisztet. Szobahőmérsékleten kb. 20 percig kelesztjük, amíg repedések nem keletkeznek a felszínén.

Összedolgozzuk a maradék tejjel, a tojással, a vajjal, 6,5 dkg cukorral és a sóval, és hólyagosra gyúrjuk a tésztát. Belegyúrjuk a citromhéjat és a citromlé felét, majd letakarva 40 percig kelesztjük.

Kivajazzuk a tepsit, és kinyújtjuk rajta a tésztát. A sütőt 190 °C-ra (légkeveréses sütő 170 °C, gázsütő 3-as fokozat) előmelegítjük. Meghámozzuk az almát, magházát kivágjuk, húsát vékony gerezdekre szeljük, a tésztára rakjuk, és rászórjuk a maradék cukor felét.

Szétmorzsoljuk a kétszersültet, és a morzsát megpirítjuk. A mazsolával vagy az apróra vágott aszalt gyümölcsökkel elkeverve az almára szórjuk. Még 20 percig kelesztjük. A fahéjat, a maradék cukrot és az aprított mogyorót összekeverve a tésztára hintjük. Előmelegített sütőben kb. 55 percig sütjük.


Almás lepény recepthez kapcsolódó receptek

Almás lepény

Almás lepény

Ez a kelt tésztából készült almás lepény frissen a legízletesebb – ezért ajánlatos még a sütés napján elfogyasztani. Ínyencek egy kis tejszínhabot is tehetnek rá.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés