Almás lepény recept

Almás lepény
4 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
2718

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az almás lepény is, mint általában a gyümölcsös lepények, egy jól ismert alaprecept szerint, melegen kelesztett élesztős tésztából készül.

14 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A kelt tésztához:

  • 12 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 2.5 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 db citrom
  • 1 kg borízű alma
  • 3 db kétszersült
  • 10 dkg mazsola vagy más aszalt gyümölcs
  • 1 kiskanál fahéj
  • 5 dkg mogyoró

Elkészítés

A kovászhoz keverjünk össze 1 kiskanál cukrot 3 evőkanál langyos tejjel. Futtassuk fel benne az élesztőt. Szitáljuk a lisztet egy tálba, öntsük bele az élesztős keveréket, szórjuk meg kevés liszttel, és kelesszük, amíg repedések nem keletkeznek rajta. Dolgozzuk össze alaposan a maradék tejjel, a tojással, a vajjal, 6,5 dkg cukorral, a sóval és 1/2 citrom levével és lereszelt héjával. Letakarva kelesszük.

Vajazzunk ki egy tepsit. Nyújtsuk ki a tésztát, és tegyük a tepsibe. Melegítsük elő a sütőt. Hámozzuk meg az almát, távolítsuk el a magházát, és vágjuk vékony gerezdekre. Rakjuk le az almagerezdeket a tésztára. Szórjuk meg a maradék cukor felével.

Morzsoljuk szét a kétszersültet, és a morzsát pirítsuk meg. A mazsolával elkeverve szórjuk az almára. Hagyjuk a tésztát még kb. 20 percig kelni, majd süssük 40-50 percig. A mogyorót vagdaljuk össze, keverjük össze a fahéjjal és a maradék cukorral, majd szórjuk a tészta tetejére.

Tipp:

Felső/alsó láng: 190 °C
Gáz: 3. fokozat
JÓ, HA TUDJUK: A kelt tésztához a tejnek és a tojásnak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Szükség esetén rövid időre betehetjük mindkettőt a sütőbe, hogy felmelegedjenek.


Almás lepény

Almás lepény

Az almás lepény is, mint általában a gyümölcsös lepények, egy jól ismert alaprecept szerint, melegen kelesztett élesztős tésztából készül.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés