Almás lepény recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
Az almás lepény is, mint általában a gyümölcsös lepények, egy jól ismert alaprecept szerint, melegen kelesztett élesztős tésztából készül.
A recept hozzávalói ( személyre)
A kelt tésztához:
- 12 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 db tojás
- 2.5 dl tej
- 50 dkg liszt
- 6 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1 db citrom
- 1 kg borízű alma
- 3 db kétszersült
- 10 dkg mazsola vagy más aszalt gyümölcs
- 1 kiskanál fahéj
- 5 dkg mogyoró
Elkészítés
A kovászhoz keverjünk össze 1 kiskanál cukrot 3 evőkanál langyos tejjel. Futtassuk fel benne az élesztőt. Szitáljuk a lisztet egy tálba, öntsük bele az élesztős keveréket, szórjuk meg kevés liszttel, és kelesszük, amíg repedések nem keletkeznek rajta. Dolgozzuk össze alaposan a maradék tejjel, a tojással, a vajjal, 6,5 dkg cukorral, a sóval és 1/2 citrom levével és lereszelt héjával. Letakarva kelesszük.
Vajazzunk ki egy tepsit. Nyújtsuk ki a tésztát, és tegyük a tepsibe. Melegítsük elő a sütőt. Hámozzuk meg az almát, távolítsuk el a magházát, és vágjuk vékony gerezdekre. Rakjuk le az almagerezdeket a tésztára. Szórjuk meg a maradék cukor felével.
Morzsoljuk szét a kétszersültet, és a morzsát pirítsuk meg. A mazsolával elkeverve szórjuk az almára. Hagyjuk a tésztát még kb. 20 percig kelni, majd süssük 40-50 percig. A mogyorót vagdaljuk össze, keverjük össze a fahéjjal és a maradék cukorral, majd szórjuk a tészta tetejére.
Tipp:
Felső/alsó láng: 190 °C
Gáz: 3. fokozat
JÓ, HA TUDJUK: A kelt tésztához a tejnek és a tojásnak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Szükség esetén rövid időre betehetjük mindkettőt a sütőbe, hogy felmelegedjenek.